Najlepší zemiakový šalát na svete!

Najlepší zemiakový šalát na svete!

1814

Všetci sme zažili veľmi ťažký rok, takže či si niečo budeme svorne priať, tak aby už bol za nami. Napriek tomu, v ňom na nás čakajú ešte nejaké pekné okamihy. No, priznajme si, že na Vianoce sa tešia predovšetkým deti, zatiaľ čo my, dospelí, pred sebou vidíme len zhon a stres. A práve preto sme sa rozhodli Vám trochu pomôcť. S čím? Nie, darčeky necháme naozaj na Vás. Ale vybrali sme si pomoc mamičkám v kuchyni, konkrétne so štedrovečerným zemiakovým šalátom, po ktorom sa u vás len zapráší.

Poklad

Inak sa to nedá ani nazvať. Áno, rodinné recepty sú zaručene tie najlepšie, aj keď má každý úplne iný. Ono je to s našimi chuťovými pohárikmi  trochu ťažšie. Nejde totiž o to, čo na nich pristane, ale akú máme v mozgu chuťovú pamäť. Práve preto sa v každej  rodine traduje, že mamička alebo  babička robila, alebo snáď ešte robí najlepší  zemiakový šalát na svete! A je to pravda. Máme totiž radi tie chute, na ktoré sme zvyknutí. A práve preto, že sa naše chute toľko  líšia a každý preferuje niečo iné, je zázrak, keď  sa ľudia na nejakej chuti dohodnú, tým skôr, keď sa tak stane hneď niekoľkokrát.

Víťaz

A práve to sa podarilo  majstrovi Martinovi Pánkovi, ktorý je dokonca šesťnásobným majstrom republiky v príprave  zemiakového šalátu. Možno ste sa už s týmto receptom stretli. My sme  ho aj niekoľkokrát vyskúšali. Ponúkame teda overený recept. Doma si tejto pochúťky  urobíme vždy toľko, že ich máme cez  deň ako sladkosť. 


A ako na to? Tu  máte „tajomný“ recept na ten najlepší zemiakový šalát na svete. Áno, na svete. Logicky. Nikde inde ho predsa nerobia. Ten rakúsky je síce tiež dobrý, ale nie je  to ono. Aj  keď sú medzi nami takí, ktorí na neho  nedajú dopustiť. Ale to je práve TO, že totiž každý z nás má rád niečo iné, a tak je to v poriadku. Ale pre milovníkov slovenskej  klasiky odovzdávame víťazný recept. Tak teda  tramtarará!

Čo budete potrebovať?


•    2 kg   zemiakov, 
•    4 mrkvy, 
•    1 žltá, 
•    1 červená a 1 biela cibuľa, 
•    3 šalotky, 
•    2 lahôdkové cibuľky, 
•    5 sterilizovaných uhoriek, 
•    1 červená kápia, 
•    4 slepačie vajcia (Najlepšie budú  domáce od babičky alebo  od vás. Ak nemáte, nešetrite a vezmite v obchode od chovu  z voľného výbehu. Rozdiel na chuti v šaláte oceníte.), 
•    8 prepeličích vajec, 
•    3 stonky zeleru, 
•    2 jablká rôznych odrôd, 
•    5 lyžíc zeleného hrášku, 
•    4 lyžice majonézy, 
•    4 lyžice tatarskej omáčky, 
•    2 lyžice plnotučnej horčice, (ak máte radi dejon, hovoríme – pridajte jednu lyžicu pre ostrejšiu chuť),
•    soľ, 
•    korenie, 
•    med. 
•    Za seba hovoríme a vlastnou skúsenosťou potvrdzujeme, že „nesmie chýbat“ kvalitná šťava z uhoriek. Ak  ho milujete rovnako ako my, pridajte sa k nám.

Ako na to? 

Zemiak uvaríme deň vopred cca dve a pol hodiny v soľnom roztoku tzv. tenerifským spôsobom (voda a soľ 4:1). Je nutné, aby boli bez známok poškodenia, nepopraskané. Vychladnuté ich olúpeme a nakrájame na kocky. 

Mrkvu varíme zvlášť v osolenej vode. Mrkvu, všetky cibule a uhorky  nakrájame na menšie kocky. Mrazený zelený hrášok pridáme hneď  na začiatku, aby sa rozmrazil. Červenú kápiu týždeň vopred sparíme vriacou  vodou, stiahneme šupku a po väčších kusoch vložíme do uhorkového nálevu, aby získala lepšiu  chuť. Chrumkavú ochutenú kápiu pokrájame na menšie kocky.

Stonkový zeler dôkladne očistíme od tuhých vlákien a nakrájame na veľmi jemné kúsky. Dve rôzne odrody jabĺk očistíme, odstránime jadierka a pokrájame na kocky tesne pred miešaním, aby nezhnedli.

Slepačie a prepeličie vajcia uvaríme, necháme vychladnúť, očistíme a prekrojíme strunovým krájačom dvakrát do kríža, prepeličie rozkrájame na štvrtinky a použijeme na ozdobenie porcií. Osolíme, okoreníme, pridáme majonézu, tatarsku omáčku, horčicu, pár kvapiek medu a šetrne, ale dôkladne, premiešame. 

Dobrú chuť!

Až budete šalát robiť, pamätajte, že tajomstvo je aj v tom, že všetko nakrájate na malé kúsky. Samozrejme nie mini, nech z toho nemáte zemiakovú kašu. Ale malé kúsky vám zaručia, že v ústach nebude žiadna ingrediencia chýbať a tým ani chuť mať svoju dominanciu a všetko splynie v dokonalú chuť.

Asi Vám nemusíme hovoriť, že najlepší zemiakový šalát je ten uležaný. Takže či  má byť ozdobou na vašom štedrovečernom stole, začnite s varením  zemiakov už v utorok, 22. decembra. 


Tak dobrú chuť a nezabudnite  sa so svojím šalátom niekomu pochváliť, a tým pádom môžete   šíríť svoju radosť z dobrého výtvoru. 

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?