Vajíčka – symbol jari a Veľkej noci, ale tiež výživová bomba.

Vajíčka – symbol jari a Veľkej noci, ale tiež výživová bomba.

4 minúty čítanie 1037
Autor: Lenka Zajíčková

Vajcia sú jedným z najsilnejších symbolov jari a života. Prinášajú nielen krásnu tradíciu v podobe ich zdobenia, ale tiež mnoho živín a zdravotných benefitov.

Ako sa stali vajcia symbolom života a Veľkej noci?

Vajce predstavuje nový začiatok, plodnosť a obnovu. Už v staroveku ich ľudia spájali s príchodom jari, keď sa príroda znova prebúdza k životu. V kresťanskej tradícii sa vajce stalo symbolom Kristovho vzkriesenia – rovnako ako sa kura vyliahne zo škrupiny, predstavuje vajce nový život po zmŕtvychvstaní. 

Farbenie vajíčok na Veľkú noc sa objavuje už v stredoveku a v rôznych kultúrach získalo rôznu symboliku – červená farba napríklad symbolizuje Kristovu krv, zatiaľ čo zlatá a strieborná sú spojené s bohatstvom a hojnosťou.

Okrem toho sú vajíčka nesmierne zdravé

Vajcia sú doslova nutričnou bombou. Obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny, ktoré sú pre telo ľahko stráviteľné a poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny. Ďalej sú bohatým zdrojom vitamínov A, D, E, K, skupiny B (najmä B12 a B2) a minerálov, ako je železo, fosfor, selén a zinok. Obsahujú tiež cholín, ktorý podporuje funkciu mozgu a pamäť. Vďaka týmto živinám sú vajcia skvelým jedlom na podporu imunity, svalovej regenerácie i zdravia očí a kože.

Už vás vajíčka nudia? A vyskúšali ste ich na všetky spôsoby? Medzi menej známe patria:

  • vajcia Benedikt,
  • pošírované (stratené) vajcia do polievky alebo na hrianku,
  • pečená vajíčka so zeleninou či bez,
  • turecké vajcia,
  • vajcia Florentine,
  • shakshouka s vajcami.

Veríte mýtom o cholesterole?

Vajcia boli dlhé roky démonizované kvôli obsahu cholesterolu. Staršie štúdie naznačovali, že konzumácia vajec môže zvyšovať hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Novšie výskumy ale ukázali, že vajcia nemajú taký zásadný vplyv na hladinu cholesterolu, ako sa myslelo. U väčšiny ľudí ich konzumácia nezvyšuje riziko problémov srdca, naopak obsahujú zdravé tuky a látky, ktoré pomáhajú regulovať metabolizmus tukov.

Veľkonočné vajíčka patria medzi najstaršie tradície

História veľkonočných vajec siaha až do raného kresťanstva. Pôvodne bolo počas pôstneho obdobia zakázané jesť vajcia, a tak sa nahromadené vajcia po skončení pôstu stali symbolom osláv. Ľudia ich zdobili, darovali si ich a postupne sa táto tradícia rozšírila do rôznych kútov sveta. V niektorých krajinách, ako je Nemecko alebo Anglicko, sa zrodila tradícia veľkonočných lovov na vajcia, zatiaľ čo v Grécku sa vajíčka tradične farbia na červeno.

Veľkonočné vajíčka sú súčasťou nórskych osláv najmä vo forme påskeegg – veľkých, zdobených papierových vajec plnených sladkosťami, ktoré deti dostávajú počas Veľkej noci. Táto tradícia je podobná veľkonočným košíčkom v anglosaských krajinách.

Okrem toho je v Nórsku populárny „påskeegg-jakt“, čiže hon na veľkonočné vajíčka, kde rodičia ukrývajú čokoládové alebo plastové vajíčka naplnené sladkosťami a deti ich hľadajú. Táto tradícia pochádza z Nemecka a do Nórska bola prevzatá najmä v modernej dobe.

Ak ide o klasické kraslice, nie sú v Nórsku bežne maľované zložitými ornamentami ako napríklad na Slovensku alebo Ukrajine. Zdobenie je obvykle jednoduchšie a viac zamerané na kreativitu detí než na zložité umelecké techniky.

Vajcia sú skvelým zdrojom kvalitných bielkovín – jedno priemerné vajce (cca 60 g) obsahuje asi 7 g bielkovín. Odporúčaný denný príjem bielkovín pre dospelého človeka je približne 0,8 – 1,2 g bielkovín na kg telesnej hmotnosti (vyššie hodnoty platia pre aktívnych jedincov alebo seniorov).

Napríklad:

Človek vážiaci 70 kg potrebuje denne 56 – 84 g bielkovín → cca 8 – 12 vajec na pokrytie celej potreby (čo ale nie je nutné, pretože bielkoviny získavame aj z iných potravín).

Reálnejšie je konzumovať 2 – 4 vajcia denne, čo prispieva významnou časťou k dennému príjmu bielkovín, bez toho, že by chýbali ďalšie živiny z iných zdrojov.

Ako vajcia variť, aby si uchovali najviac živín?

Šetrná úprava pomáha zachovať vitamíny a zdravé tuky.

Varenie natvrdo či namäkko – krátky čas varu chráni bielkoviny a minimalizuje oxidáciu tukov.Stratené (pošírované) vajcia – varenie bez škrupiny vo vode zachová bielkoviny i vitamíny.Miešané vajcia (praženica) na miernom ohni – pomalšia tepelná úprava zabraňuje prepaľovaniu tukov.

Nevhodné úpravy vajec

  • Vyprážanie pri vysokej teplote – dochádza k oxidácii tukov, čo môže zvyšovať zápalové procesy v tele.
  • Príliš dlhé varenie (zelený povlak okolo žĺtka) – znamená, že došlo k uvoľneniu síry a železa, čo znižuje biologickú hodnotu.
  • Surové vajcia – obsahujú avidín, ktorý blokuje vstrebávanie biotínu (vitamín B7), a môžu byť zdrojom salmonely.

V ideálnom prípade si teda doprajte 2 – 4 vajcia denne, preferujte varenie alebo šetrnú úpravu a vyhnite sa vyprážaniu pri vysokej teplote. 


Pridať komentár

Sdílet
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa