Zdravá strava ako životný štýl, nie módny výstrelok

Zdravá strava ako životný štýl, nie módny výstrelok

3 minúty čítanie 2444

V dnešnej dobe je trend zdravého životného štýlu stále na vzostupe. Všade okolo seba vidíme reklamy na najrôznejšie typy krabičkovej stravy a otvárajú sa stále nové a nové športové centrá. Poďme si povedať, prečo tento trend nie je len krátkodobý módny výstrelok.

Krabičková strava nie je diéta

Hoci pri mnohých poskytovateľoch tejto služby môžeme naraziť na pojem „krabičková diéta“, nemýľme si pojmy s dojmami. Väčšina z nás, a predovšetkým staršie ročníky, majú termín „diéta“ spojený s malými porciami jedla, pocitmi hladu a redukciou váhy všeobecne. Nie vždy to tak ale je. Existuje obrovské množstvo diét, ktoré vám napríklad odporúčajú jesť celý deň len šalátové uhorky alebo byť určitú časť dňa iba na čistej vode. To ale nemá nič spoločné so zdravým životným štýlom.

Cieľom a zmyslom krabičkovej stravy je dopriať konzumentovi pravidelný prísun vyváženého jedla. Predovšetkým sú ale stavané každému na mieru. Je jasné, že dospelý muž potrebuje úplne odlišné zloženie stravy než napríklad dojčiaca žena. Rovnako tak sa porcie a zloženie jedla líšia podľa toho, v akom režime ste, teda či chcete schudnúť, nabrať svalovú hmotu alebo si len udržiavať svoj aktuálny stav.

Vítaným pomocníkom sú krabičky nielen pre tých, ktorí nemajú čas si stravu pripravovať doma, ale aj pre tých, ktorí v zložení a porciách tápu alebo varenie nie je zrovna ich obľúbená činnosť.

Pozor na podvodníkov

A ako všade, tak aj v tomto odvetví sa nájdu takí, ktorí sa na aktuálnom trende chcú len obohatiť a danej problematike vôbec nerozumejú. Na internete môžeme naraziť na dlhý rad samozvaných výživových poradcov a odborníkov na stravu, ale len menšia časť z nich je vo svojom odbore vzdelaná a naozaj mu rozumie.

Nedávno českým fitness svetom otriasla kauza istej výživovej poradkyne, ktorá všetkým svojim klientom zasielala totožný jedálniček, či už bol klient kulturista alebo krehká žena. Lenže každý z nás potrebuje individuálny prístup a tak je veľmi pravdepodobné, že títo klienti, hoci chceli byť zdravší, riešia väčšie problémy so zdravím než pred nasadením daného jedálničku.

Je dôležité, aby ste si vyberali naozaj certifikovaných a vzdelaných odborníkov s dlhoročnou praxou, ktorí majú za sebou skutočný zástup spokojných klientov, nie len recenzií na internete, ale konkrétnych ľudí, ktorým pomohli byť zdravšími a cítiť sa lepšie.

Dlhý a zdravý život

Ten by sme chceli bez výnimky každý. Pamätajme si ale, že ak sa budeme stravovať vo fast foodoch, nebudeme sa hýbať a celý náš život bude nekončiaci večierok, nič také nedosiahneme.

Ak chceme, aby nám naše telo slúžilo v dobrej kondícii čo najdlhšie, musíme sa oň tiež náležite starať a dopriať mu potrebnú starostlivosť. Preto tiež nemôžeme povedať, že trend zdravého životného štýlu by bol módnym výstrelkom. Akýkoľvek módny trend po čase zmizne a objaví sa nový. Zdravo žiť by sme ale mali neustále a po celý svoj život. Samozrejme, je to voľba každého z nás, ale verte, že vaše telo aj myseľ sa vám za vašu starostlivosť kráľovsky odmenia.

 

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?