Antioxidanty

Ochranné štíty, ktoré chránia bunky nášho tela pred oxidatívnym stresom. Niektoré si telo vyrába samo, iné treba dodávať.

Antioxidanty

Antioxidantov existuje celý rad. Niektoré sú prirodzenou súčasťou nášho organizmu, ale iné si sám nevytvára a získava ich z potravy. Antioxidanty môžu byť vitamíny ako také, ale aj najrôznejšie látky obsiahnuté v ovocí alebo napríklad orieškoch.

Superpotraviny

Posledné roky sa veda zameriava na tzv. superpotraviny. Sú to napr. druhy ovocia, ktoré sú na živiny bohatšie ako iné druhy. Vo väčšine prípadov tiež obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Sú to plody kustovnice čínskej (goji), acai, ale vlastne aj naše čučoriedky. Všeobecnejšie je to farebné bobuľové ovocie. Práve niektoré prírodné farbivá sú antioxidanty tiež. Určite budete poznať karotenoidy, ktoré farbia mrkvu či papriku do žlto oranžova. Karotenoidy sa v našom tele menia na antioxidant vitamín A.

Antioxidanty pochádzajú z prírody

  • Vitamíny A, C a E
  • Minerály ako selén, meď a zinok
  • Enzýmy produkované v našom tele

Ako v našom tele fungujú?

Antioxidačný systém v tele sa skladá z množstva enzýmov, ktoré telo produkuje. Pomáhajú telu udržiavať bunky v dobrom stave. Problém nastáva, keď kyslík v našom tele začína oxidovať – veľmi zjednodušene povedané sa kazí a môže na naše bunky negatívne pôsobiť. Antioxidanty tomuto poškodeniu prirodzene bránia. Chránia nás pred radom najrôznejších škodlivých vplyvov: znečisteným ovzduším, stresom, aj pred chorými bunkami nášho vlastného tela.

Aj keď je problematika antioxidantov zložitá, záver je jasný: chránia nás pred škodlivinami všetkého druhu a veľmi ľahko ich nájdeme v zdravých potravinách. Jedzme ich čo najviac a pomôžme nášmu organizmu dopĺňať antioxidanty!
 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?