Klanopraška čínska

Klanopraška čínska, iným názvom schizandra, je jednou z 50 základných bylín tradičnej čínskej medicíny. Je to dôležitý adaptogén a antioxidant a zároveň ju môžeme využiť na povzbudenie trávenia a funkcií pečene.

Klanopraška čínska

Zaujímavá je už len svojím vzhľadom, jej liany totiž dosahujú až 8m, a zdobia ju jasne červené bobuľovité plody. A práve plody schizandry čínskej sa využívajú pre vysoký obsah účinných látok.

Pre psychickú pohodu aj príval energie

Výťažok z klanoprašky pôsobí:

  • na našu fyzickú schránku
  • a tiež na náš duševný stav

Nie každá bylinka sa môže pochváliť takou univerzálnosťou! Klanopraška presnejšie povedané funguje ako dôležitý adaptogén – to znamená, že zvyšuje schopnosť ľudského organizmu adaptovať sa na stres. Tým prispieva k psychickej pohode, ale aj celkovej telesnej sile a odolnosti. Samozrejme, je ideálne, ak tieto adaptogény môžeme nájsť vo voľnej prírode, najčastejšie práve ako súčasť rastlín.

Ako ľudia objavili úžasné účinky Klanoprašky čínskej?

Povesť hovorí, že kedysi si lovci brávali červené plody schizandry so sebou na výpravy. Jedli ich ako bežné ovocie – veď v Ázii to tak robia stále. Vďaka nej ostali v dobrej kondícii, mali energiu a boli v neustálom strehu. Ľahšie vyhrali boj, ulovili potravu a lepšie prečkali dlhú a náročnú cestu. A preto ju vlastne užívame dodnes – pre skvelé povzbudenie tela aj mysle.

Prospeje nám totiž aj vtedy, keď potrebujeme pomôcť navodiť pohodu a upokojiť svoje myšlienky.

Hodí sa Klanopraška aj pre vás?

Jednoznačne áno! Nezáleží na tom, či ste muž alebo žena, alebo koľko máte rokov. Povzbudenie tela aj mysle potrebujeme všetci. Veď aj dnešná doba plná stresu je v prenesenom význame slova každodenný boj.

Hoci je možné zohnať samotné plody schizandry, odporúčame užívať jej výťažky vo forme výživových doplnkov. Tam je totiž oveľa koncentrovanejšia a stále poruke.

 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?