Kolagén

Telu vlastná látka, ktorá je dôležitá nielen pre pohybový aparát, ale aj krásnu mladú pleť.

Kolagén

Kolagén v pohybovom aparáte

Kolagén je dôležitý stavebný prvok v chrupavkách, väzivách a šľachách. To všetko sú súčasti kĺbového systému. Kolagén vlastne tvorí asi tretinu nášho tela – je totiž súčasťou mnohých tkanív. Medzi najznámejšie formy patria kolagén I. typu (ten sa vyskytuje v pokožke) a kolagén II. typu, ktorý je súčasťou chrupaviek a šliach.

Chrupavky ako ochranné vankúšiky

Chrupavka je akási placka alebo vankúšik, ktorý funguje ako nárazník. Je pružná a odolná a poskytuje účinné tlmenie nárazov pri pohybe. Keď bežíme, chrupavky pomáhajú zmierniť silu nárazu napríklad v kolene. Čím lepšie vyživovaná chrupavka je, tým je silnejšia a funguje lepšie. A práve kolagén je tu najdôležitejší. Čím viac je náš pohybový aparát zaťažený pohybom alebo vekom, tým viac kolagénu by sme mu mali dodať.


Gumové medvedíky ani bravčové koleno nám ale veľa kolagénu nedajú. Všeobecne sa oveľa viac zúžitkuje kolagén z rybích zdrojov, avšak vždy je v prípade kolagénu spoľahlivejšie siahnuť po kvalitnom výživovom doplnku ako po potravine. 


Pre sviežu a vypnutú pokožku

Kolagén je tiež prirodzenou súčasťou kože. Jeho množstvo s postupom veku ale klesá a to vidíme aj na vlastné oči. Koža začne byť ovisnutá, stráca štruktúru a objavujú sa nerovnosti. Okrem toho stráca aj svoje ochranné funkcie a po mnohých rokoch v takom stave ju nazývame pojmom „papierová koža“.

Preto je kolagén súčasťou mnohých kozmetických prípravkov proti starnutiu kože. Oveľa efektívnejšie je ale dodávať ho pleti zvnútra – užívaním kolagénu v podobe výživových doplnkov.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?