Šalvia lekárska

Aromatická rastlina, ktorá sa hojne pestuje i na našich záhradkach, sa pýši hneď niekoľkými priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Ako prírodný antioxidant chráni naše bunky pred oxidatívnym stresom a voľnými radikálmi a podporuje imunitu.

Šalvia lekárska

Na dýchacie cesty a podporu imunity

Vďaka obsahu vitamínov E a A prispieva k prirodzenej obranyschopnosti tela a je súčasťou liečby pri prechladnutí a dýchacích ťažkostiach. V tomto prípade je vynikajúci čaj, ale aj inhalácia na uvoľnenie dýchacích ciest.

Vitamín A podporuje dobré videnie

Šalvia lekárska obsahuje vitamín A. Ten sa podieľa na normálnom stave zraku, preto sa môžete na šalviu spoľahnúť aj ako na bylinku pre vaše oči. Vitamín A je totiž účinný antioxidant.

Hojí pokožku a drobné rany 

Sila prírody sa uplatní tiež pri vonkajšom použití šalvie lekárskej – má hojivé a dezinfekčné účinky a hodí sa na obklady a oplachy rán, ale napríklad aj kloktanie ústnej dutiny pri aftách alebo po návšteve zubára. Okrem toho funguje šalvia veľmi dobre aj proti poteniu a odporúča sa pridať do kúpeľa nôh.

Šalviu by však nemali užívať tehotné a dojčiace ženy. Dokáže totiž pomerne rýchlo zastaviť laktáciu a to aj pri použití menšieho množstva.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?