Selén

Selén

Selén je pre zdravie nevyhnutný, ale užívať by sme ho mali s mierou. Z akých potravín ho získate najviac? 

Veľmi priaznivo pôsobí proti voľným radikálom, čo sú látky, ktoré obsahujú vysoký podiel kyslíka. 

Vysoký podiel kyslíka je spôsobený nadmierou elektrónov, ktoré reagujú bez problémov na každú zlúčeninu a spôsobujú oxidáciu napadnutej zlúčeniny. Táto napadnutá zlúčenina je potom už nepoužiteľná. Konkrétne to znamená, že oxidáciou dochádza k ničeniu buniek aj k zhoršeniu ich tvorbe. 

Kde ho nájdete? 

  • V mäse, vnútornostiach, vajciach, hruškách, cesnaku, strukovinách, syroch, morských plodoch a riasach, mliečnych výrobkoch, para orechoch, avokáde a celozrnných obilninách. 

Na čo má ešte priaznivý vplyv: 

  • Na dospievanie a pohyblivosť spermií, obranyschopnosť, rast nechtov a vlasov, tvorbu krvi. 

Ako je to s doplňovaním selénu? 

S užívaním selénu by sme mali byť nanajvýš opatrní. Odporúčané denné dávkovanie selénu je 1 mikrogram / 1 kg váhy človeka, pre dospelých teda 55 – 200 mikrogramov selénu. 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?