Senovka grécka

Tuto bylinku si s obyčajným senom rozhodne nepomýlite. Názov je trochu zavádzajúci, koho by napadlo, že ide o strukovinu.

Senovka grécka

Najrozšírenejšia je na indickom subkontinente, kde sa používa ako jedna z mnohých surovín tamojších pokrmov. To, čo je na nej najcennejšie nie je jej všestranné použitie v kuchyni, ale najmä blahodarné účinky na ľudský organizmus. Zaujíma vás, prečo?

Zlatisté semienka plné vlákniny a bielkovín

Plody, teda semená senovky gréckej, sú z viac ako polovice tvorené sacharidmi. O zostávajúcu polovicu sa delia bielkoviny s vlákninou. Ďalším skvelým benefitom sú antioxidačné účinky, ktoré pozitívne pôsobia na rôzne zápalové reakcie, diabetes alebo napríklad žalúdočné vredy. Bonusom je, že majú skvelú chuť a sú súčasťou koreniacich zmesí.

Superpotravina stredoveku

Na počet obsiahnutých vitamínov a minerálov môže byť senovka právom pyšná. V jednej rastline sa ukrývajú cenné vitamíny ako A, C, K, B1, B2 a B3. Slušný zoznam, čo poviete? A to nie je všetko! Obsahuje tiež vápnik, fosfor, železo, draslík, horčík, selén a mangán.
 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?