Vitamín A

Medzi hlavné účinky vitamínu A patrí to, že pomáha udržiavať normálne videnie, a tiež normálne fungovanie imunitného systému.

Vitamín A

Vitamín A je rozpustný v tukoch

Možno už ste počuli o vitamínoch rozpustných v tukoch a vitamínoch rozpustných vo vode. Líšia sa v tom, za akých podmienok sa v organizme vstrebávajú. Vitamín A je prvý objavený vitamín a patrí do skupiny rozpustnej v tukoch. Ich výhodou je, že sa môžu ukladať v našom tele – oproti tomu vitamíny rozpustné vo vode sa pravidelne vylučujú preč a neukladáme si ich do zásoby.

Vitamín A sa ukladá v našich orgánoch, takže v prípade nedostatku existuje rezervná zásoba pre potreby fungovania organizmu.

Ako nám vitamín A prospieva?

Vitamín A má v tele rad rôznych dôležitých funkcií, ktoré prispievajú k:

  • normálnemu stavu slizníc
  • udržaniu normálneho stavu pokožky
  • udržaniu normálnej funkcie zraku
  • fungovaniu imunitného systému

Vitamín A a náš zrak a oči

Vitamín A pomáha udržiavať normálnu funkciu zraku. Podieľa sa na množstve pigmentu v oku a podľa toho oči reagujú na svetlo. To je dôležité aj pri prechode zo svetla do tmy alebo pri nočnom šoférovaní. Rýchla adaptácia očí na intenzitu svetla sa s vekom môže zhoršovať.

Ako prospieva imunite?

Okrem toho, že sa podieľa na funkcii imunity celkovo, je dôležité spomenúť slizničnú imunitu. Stav slizníc v ústach, nose, ale aj na iných častiach tela je veľmi dôležitý. Je to akási vstupná brána do tela, ktorá by mala byť bariérou pre škodlivé látky či baktérie. Ak je sliznica narušená, otvárajú sa tým pomyselné dvere do nášho organizmu. Vitamín A sa na normálnom stave slizníc podieľa, a preto je dôležité dopĺňať ho o niečo viac v období choroby.

V akých potravinách ho nájdeme?

Vitamín A sa nachádza v živočíšnych aj rastlinných zdrojoch. Medzi tie hlavné patria ryby a rybie vnútornosti, vajíčka a mliečne produkty. Ako zdroj vitamínu A určite poznáte mrkvu. A práve jej farba signalizuje, že tento vitamín obsahuje. Rovnaké je to s inými žltými a oranžovými druhmi ovocia a zeleniny. Ide totiž o karotenoidy – látky, ktoré sa v tele menia na vitamín A.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?