Vitamín C

Dôležitý antioxidant, bojovník za silnú imunitu, aj nevyhnutná živina pre pohybový aparát. Vitamín C má naozaj široké využitie!

Vitamín C

Vitamín C je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky nášho tela pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. To súvisí nielen s celkovým zdravím, ale aj vzhľadom. Najmä na pokožke a vlasoch sa časom prejavuje starnutie výraznejšie, keď nemáme dostatok vitamínu C.

Vitamín C je dôležitý pre vstrebávanie železa

Vďaka vitamínu C sa v tráviacom trakte môže železo premieňať na lepšie vstrebateľnú formu. Okrem toho ale vitamín C prispieva k normálnemu fungovaniu imunitného systému – vďaka tomu ho poznáme asi najviac. Je dobré pamätať na to, že sa môžeme nachádzať v situácii, kedy telo potrebuje zvýšené množstvo vitamínu C. To je pri zvýšenej fyzickej záťaži, pri chorobe, počas tehotenstva alebo napríklad ak fajčíme.

Ako nám ešte vitamín C prospieva?

Ďalšie dôležité vlastnosti vitamínu C:

  • znižuje únavu a mieru vyčerpania
  • podieľa sa na premene energie
  • podieľa sa na normálnej funkcii nervového systému
  • prispieva k normálnej tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pre funkciu ciev, kostí, chrupaviek, ďasien, zubov a pokožky.

Vitamín C prispieva k normálnej tvorbe kolagénu

To je považované za jednu z najdôležitejších funkcií vitamínu C. Kolagén je bielkovina, ktorá je dôležitá pre tvorbu mnohých tkanív, ako sú kosti, chrupavka, koža, cievy a zuby. Nedostatok vitamínu C preto ovplyvní mnoho rôznych častí tela. Preto je také dôležité dopĺňať ho kvôli nášmu pohybovému aparátu, a tiež na udržanie mladistvej pokožky.

Ktoré potraviny sú bohaté na vitamín C?

Vitamín C sa nachádza v citrusových plodoch, ale napríklad aj v zemiakoch, paprike alebo brokolici. Absolútnou bombou s vitamínom C sú však šípky a rakytník. Ideálne je samozrejme jesť ovocie a zeleninu v čerstvej podobe a v piatich porciách denne. V období, kedy ho môžeme mať nedostatok, je dobré vitamín C dopĺňať vhodným výživovým doplnkom.

 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?