Cholín zlepšuje biologickú dostupnosť DHA v mozgu

Cholín zlepšuje biologickú dostupnosť DHA v mozgu

Kombinovaný príjem rybieho oleja a cholínu zlepšuje biologickú dostupnosť DHA v mozgu. K tomuto záveru dospela štúdia na myšiach, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Foods. Uvedená kombinácia látok zvýšila u myší expresiu kľúčových transportérov a receptorov, vrátane MFSD2A (Major Facilitator Superfamily Domain 2a), FATP1 (Fatty Acid Transport Protein 1) a FABP5 (Fatty Acid Binding Protein 5), a tým uľahčila prechod DHA cez hematoencefalickú bariéru do mozgu. Vďaka syntéze a uvoľňovaniu acetylcholínu v mozgu došlo u myší zároveň k zlepšeniu pamäti a schopnosti učenia. 

 

Cholín musí byť, ako esenciálna živina, získavaný zo stravy. Je nevyhnutný na optimálne fungovanie organizmu a jeho príjem u dospelých môže mať vplyv na kognitívnu výkonnosť. Cholín je súčasťou všetkých biologických membrán a funguje ako prekurzor acetylcholínu, neurotransmiteru, ktorý hrá dôležitú rolu v synaptickom prenose úzko súvisiacim s vyššími kognitívnymi funkciami vrátane učenia a pamäti.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2304-8158/12/9/1799

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?