Glukozamín sulfát prispieva k spomaleniu postupu osteoartrózy

Glukozamín sulfát prispieva k spomaleniu postupu osteoartrózy

Glukozamín je monosacharid, ktorý je základným prvkom syntézy polysacharidov obsiahnutých v proteoglykánoch kĺbovej chrupavky. Z tohto dôvodu môže mať jeho nedostatok významný vplyv na vznik a rozvoj osteoartrózy (OA). Glukozamín sa často vyskytuje v prípravkoch vo forme glukozamín sulfátu (GS) alebo hydrochlorid sulfátu. Prvý z menovaných sa pritom podľa štúdií javí ako účinnejší. Glukozamín sulfát má svoje miesto v skupine symptomaticky pomaly pôsobiacich liekov na osteoartrózu (SYSADOA) tiež podľa Odporúčania Českej reumatologickej spoločnosti pre liečbu osteoartrózy kolenných, bedrových a ručných kĺbov. Preto je súčasťou nielen liekov, ale aj výživových doplnkov zameraných na prevenciu osteoartrózy.
Role glukozamín sulfátu sa venovala okrem iného systematická štúdia založená na viac ako 170 publikovaných výstupoch zahraničných štúdií. Jej závery možno zhrnúť tak, že pri použití glukozamín sulfátu došlo v porovnaní s placebom k zlepšeniu Lequesne indexu (meranie bolestivosti a funkcie postihnutého kolenného kĺbu) a spomaleniu postupu osteoartrózy.
Osteoartróza je degeneratívne ochorenie kĺbov, ktoré sa klinicky prejavuje predovšetkým bolesťou a stuhnutosťou kĺbov. Jedná sa o najčastejšie ochorenie periférnych kĺbov, ktoré sa vyskytuje v strednom, a najmä vo vyššom veku. Osteoartróza je jednou z hlavných príčin fyzického funkčného postihnutia a najčastejšou indikáciou implantácie kĺbovej náhrady.

 

Zdroje:
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1759720X20975927
https://www.revmatologicka-spolecnost.cz/resources/dokumenty/Doporuceni_pro_lecbu_osteoartrozy.pdf
https://www.solen.cz/pdfs/med/2009/05/05.pdf
https://www.prolekare.cz/kreditovane-kurzy/terapie-osteoartrozy-v-praxi-122768/terapie-osteoartrozy-v-praxi
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?