Horčík zmierňuje príznaky depresie

Horčík zmierňuje príznaky depresie

Suplementácia horčíkom významne znižuje skóre depresie u dospelých trpiacich depresívnou poruchou. Tento záver vychádza z metaanalýzy randomizovaných dvojito zaslepených klinických štúdií, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise Frontiers in Psychiatry. Metaanalýza, do ktorej bolo zahrnutých celkovo 325 subjektov, okrem iného ukázala, že účinok horčíka závisí od dávky. Nižšia dávka, konkrétne maximálne 250 mg/deň, preukázala silnejší účinok než väčšie množstvo.

Depresia je duševná porucha charakterizovaná smútkom, stratou záujmu alebo potešenia, pocitmi viny či nízkej sebaúcty, poruchami spánku alebo chuťou k jedlu, pocitmi únavy a zlou koncentráciou. Trpí ňou približne 3,8 % populácie, z toho 5 % dospelých a 5,7 % starších osôb. S ohľadom na vedľajšie účinky spojené s antidepresívami sa výskum zameriava na hľadanie alternatívnych terapií. Horčík pôsobí ako kofaktor pre viac ako 350 enzýmov, pričom väčšina z nich hrá kľúčovú rolu v rámci mozgových funkcií. Ovplyvňuje náladu tým, že pôsobí na hladiny chemických zlúčenín v mozgu a má zásadný význam na moduláciu centrálneho nervového systému (central nervous system, CNS).

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10783196/

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?