Magnézium: 80 % je uložených v kostiach a svaloch

Magnézium: 80 % je uložených v kostiach a svaloch

Štúdia Cambridge University publikovaná v odbornom časopise British Journal of Nutrition ukázala, že príjem magnézia, čiže horčíka, v odporúčanej dennej dávke (RDA) znížil u žien riziko zlomenín o 27 %. Vyšší príjem magnézia mal teda protektívny efekt vedúci k zníženiu rizika osteoporotickej zlomeniny. Dostatočný príjem magnézia môže súčasne zastaviť deformitu stavcov a znížiť bolesť spôsobenú pokročilejšími štádiami osteoporózy.

Okrem toho, že horčík prispieva k udržaniu zdravých kostí, je tiež známy svojimi pozitívnymi účinkami na elektrolytickú rovnováhu. Tá je dôležitá, okrem iného, pre správne fungovanie svalov, kedy magnézium hrá kľúčovú úlohu pri uvoľnení svalov po ich kontrakcii. Okrem toho hrá horčík nezastupiteľnú úlohu v mnohých bunkových procesoch, vedení nervových vzruchov a podieľa sa napríklad aj na znižovaní krvného tlaku.

Podľa odborného serveru Medscape má dospelý človek v tele priemerne 25 g magnézia, z toho je 60 % uložených v kostiach a ďalších 20 % vo svaloch. Magnézium je prijímané stravou. Pri bežnom zložení potravy dochádza k využitiu iba 30 až 40 % prijatého množstva magnézia. Deficit príjmu magnézia nie je v populácii výnimkou, pričom sa líši okrem iného podľa ďalších zdravotných komplikácií. Výživové doplnky sú spôsobom, ako podiel ľudí s hypomagneziémiou (nedostatkom magnézia) znížiť.

 

Zdroje:
https://emedicine.medscape.com/article/2038394-overview#a4
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/dietary-magnesium-intake-and-fracture-risk-data-from-a-large-prospective-study/5EDA2D4C456E52906D658587703875B2
https://www.healthline.com/nutrition/electrolytes#definition
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500003/
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?