Magnézium: Prispieva k zvýšeniu psychickej a fyzickej odolnosti

Magnézium: Prispieva k zvýšeniu psychickej a fyzickej odolnosti

Magnézium patrí do skupiny minerálnych látok. V tele sa podieľa na viac ako 300 enzymatických procesoch a okrem iného prispieva k udržaniu normálnej činnosti svalov, k posilneniu psychickej aj fyzickej odolnosti alebo k zníženiu pocitov únavy. Jeho nedostatok sa môže prejavovať v neurologickej, svalovej, kardiovaskulárnej, gastrointestinálnej alebo gynekologickej oblasti.

Podľa Lekárskeho inštitútu (Institute of Medicine, IOM) by sa mal denný príjem (RDA) magnézia zvýšiť najmä u osôb vo veku medzi 14 a 18 rokmi a tiež u ľudí po 30. roku veku. Príjem magnézia u mužov by mal byť vyšší ako u žien, a to až o tretinu. Pokrytie dennej potreby magnézia prostredníctvom stravy nie je spoľahlivé. Hlavným dôvodom je, že obsah magnézia v potravinách kolíše podľa obsahu magnézia v pôde. Práve tam je však dlhodobo zaznamenávaný jeho deficit. Nedostatočný príjem magnézia prostredníctvom stravy preukázala aj nedávna štúdia publikovaná v The Journal of the American Osteopathic Association.

Z tej vyplýva, že štandardný jedálniček v USA obsahuje len približne 50 % RDA.
Prínosom magnézia však nie je „len“ fakt, že prispieva k udržaniu normálnej činnosti svalov. Okrem toho bolo preukázané, že magnézium prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy, podieľa sa na zdraví kostí a zubov a tiež má pozitívny vplyv na normálne fungovanie metabolizmu, nervovej sústavy a zvyšovanie psychickej odolnosti.

 

Zdroje:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/286839
https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32012R0432
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/#en1
https://www.pharmacytimes.com/view/study-half-of-all-americans-are-magnesium-deficient
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:abRV1Ud-zLwJ:https://solen.cz/pdfs/int/2001/04/02.pdf+&cd=1&hl=cs&ct=clnk&gl=cz&client=safari
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?