Omega-3 môžu pomôcť v ochrane proti Alzheimerovej chorobe

Omega-3 môžu pomôcť v ochrane proti Alzheimerovej chorobe

Prestížny časopis News Medical publikoval informácie týkajúce sa súvislostí medzi hladinou omega-3 mastných kyselín, respektíve jej zložky DHA a rizikom vzniku Alzheimerovej choroby. Uvádza, že u pacientov s Alzheimerovou chorobou bol v oblasti hipokampu a frontálneho kortexu pozorovaný pokles práve zložky DHA (kyseliny dokosahexaenovej), ktorá je okrem iného dôležitá pre udržanie zdravých kognitívnych funkcií mozgu.

Časopis Harvard Health v tejto súvislosti zverejnil štúdiu, ktorá dokazuje, že omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znížiť hladinu Amyloidu beta, ktorý je jedným z markerov demencie a Alzheimerovej choroby. Odborná spoločnosť Alzheimers Society uvádza, že práve omega-3 by mali byť súčasťou vyváženej a pestrej stravy, pretože prispievajú nielen k zníženiu rizika vzniku ochorení súvisiacich so starnutím (vrátane Alzheimerovej choroby), ale zároveň majú pozitívny vplyv na ďalšie aspekty nášho zdravia.

 

Zdroje:
https://www.news-medical.net/health/Omega-3-and-Alzheimers-Disease.aspx
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/omega-3-fatty-acids-may-help-protect-against-alzheimers-disease
https://www.alzheimers.org.uk/omega-3-and-dementia
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?