Príznaky migrény pomôžu zmierniť omega 3

Príznaky migrény pomôžu zmierniť omega 3

Omega 3 viacnenasýtené mastné kyseliny (PUFA) prispievajú k zmierneniu príznakov migrény. K tomuto záveru dospela štúdia, ktorej sa zúčastnilo 182 pacientov trpiacich chronickou alebo epizodickou migrénou a ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Frontiers in Pain Research. Diéta obsahujúca vysoký príjem omega 3 PUFA viedla u účastníkov k zmierneniu bolesti a s ňou súvisiacich symptómov. Zároveň u nich došlo k významnému zníženiu stresu a zlepšeniu kvality spánku a subjektívneho vnímania zdravia. Zmeny boli pritom výraznejšie u účastníkov trpiacich migrénou s aurou. To, že omega 3 PUFA patria v profylaxii migrény k sľubným terapeutickým látkam, potvrdili aj ďalšie štúdie.

 

Migréna je veľmi rozšírená neurologická porucha, ktorej prevalencia sa celosvetovo pohybuje od 9 % do 18 %. Je spojená s fyziologickými a psychickými príznakmi, ktoré znižujú kvalitu života a prispievajú k invalidite. Súčasné farmakologické profylaktické stratégie liečby migrény majú obmedzenú účinnosť, relatívne nízku mieru odpovede na liečbu (40 až 50 %) a obmedzený bezpečnostný profil. Omega 3 PUFA sú v tejto oblasti sľubným spôsobom.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323014503

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpain.2023.1231054/full

 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?