Rola lykopénu v liečbe varikokély

Rola lykopénu v liečbe varikokély

Lykopén môže zmierniť hypoxiou vyvolané poškodenie semenníkov a byť súčasťou účinnej liečby varikokély, teda rozšírenia žíl semenníka spojeného s bolesťou, neplodnosťou a poklesom hladiny mužských hormónov. K tomuto záveru dospela štúdia uskutočnená na potkanoch, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Reproduction, Fertility and Development. K zmierneniu hypoxiou indukovaného poškodenia spermatocytov by mohlo dôjsť prostredníctvom dráhy miR-23a/b a prokineticinu 2 (PROK2). Liečba varikokély akéhokoľvek stupňa pritom môže zvýšiť počet tehotenstiev a zlepšiť koncentráciu spermií dospelých neplodných mužov.

Mužská neplodnosť má mnoho príčin vrátane poruchy reprodukčného tkaniva, kvantitatívneho alebo kvalitatívneho zhoršenia spermiogramu i neuronálnych alebo hormonálnych dôvodov. Jedným z hlavných faktorov prispievajúcich k mužskej neplodnosti je oxidačný stres vyvolaný reaktívnymi formami kyslíka.

 

Zdroje:

https://www.publish.csiro.au/RD/RD23136

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405456922002036

https://www.researchgate.net/profile/Ebrahim-Alinia-Ahandani/publication/373834728_A_review_on_phytotherapy_of_saw_palmetto_for_reproduction/links/64ffa544f8931a4e29b5aac2/A-review-on-phytotherapy-of-saw-palmetto-for-reproduction.pdf

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?