Rozchodnica ružová

Boli ste už niekedy 3 000 metrov nad morom? A ako Vám tam bolo? Chlad aj v lete, veterno a počasie, že by psa nevyhnal? Vitajte v prostredí, kde „býva“ Rhodiola rosea čiže rozchodnica ružová. Je snáď prostredie, v ktorom vyrastá, istou zárukou, že by tu neprežilo len tak niečo? A vieme to „niečo“ využiť sami pre seba? Ako?

Rozchodnica ružová

Rozchodnica ružová

Už sám názov, teda ten slovenský, napovedá, že je niečo v určitom rozpore, kedy sa teda názory môžu rozchádzať. Ale v čom? Je trochu zbytočné podceňovať túto rastlinu, ktorá má svojím spôsobom výsledky ako Usain Bolt. A prečo práve on? Rýchly nástup, skvelý výkon.

Kde ju hľadať?

Ako je to teda s touto rastlinou krčiaci sa v prostredí vysokohorských oblastí Európy, kde panuje nečas a večný chlad? My by sme sa v takomto nečase asi prikrčili a táto rastlina neurobila nič iné. Krčí sa, aby ňou nezmietal vietor, ktorý ovláda vrcholky hôr a ukrýva v sebe toľko energie, že sa tejto byline začalo hovoriť „zlatý koreň“.

Zlatý koreň

Názov je takmer zavádzajúci. Na druhú stranu však jasne označujúce niečo, čo je nám ľuďom veľmi vzácne. Teraz nehovorím o tom najvzácnejším, teda zdravie, ale o vzácnom, teda o zlate. Máme tú schopnosť pomenovávať veci práve podľa toho, čo nám pripomínajú. Tento kvet má skvelú históriu, a to najmenej 3000 rokov starú! A čím je teda taká skvelá a prečo sa okolo nej hemží toľko superlatívov?

Na čo je skvelá?

V tradičnej medicíne sa po celú dobu svojej histórie používa ako bylina, ktorá dokáže liečiť únavu, depresiu, stres, úzkosť, ale napríklad aj chudokrvnosť či bolesť hlavy. Všeobecne je táto bylina používaná pre jej pravdepodobné spojenie s protizápalovými vlastnosťami. Špeciálne pri strese je považovaná za adaptogén, teda látku, ktorá zvyšuje odolnosť nášho organizmu proti stresovým situáciám, pričom podľa jednej štúdie znižuje hladinu stresových hormónov. 

Zvýšený fyzický a psychický výkon

Tento jej účinok sme spomenuli síce už na začiatku článku, ale opakovanie je matka múdrosti a plus pridáme novú informáciu. Niektorí ľudia totiž užívajú rozchodnicu ružovú nielen na zvýšenie svojej fyzickej výkonnosti pred cvičením, ale pomocou tejto byliny si navodzujú lepšiu koncentráciu a myslenie. Existujú dokonca štúdie, ktoré dokazujú, že užívatelia tejto byliny vykazovali v behu oveľa väčší výkon. 
Záver
... si na základe vyššie uvedených, možno nových informácií, urobíte najlepšie Vy sami. Stretnutie sa „zlatým koreňom“, teda rozchodnicou ružovou, bolo určite poučné a netreba nič ďalšie dodávať.
 

 

  Zdroj: Dne 04.08.2020, web: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1541-4337.2005.tb00073.x

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?