Suplementácia vitamínu D znižuje riziko úmrtia v súvislosti s COVID-19

Suplementácia vitamínu D znižuje riziko úmrtia v súvislosti s COVID-19

Suplementácia vitamínu D vedie k zníženiu rizika úmrtia a hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v súvislosti s ochorením COVID-19. K tomuto záveru dospela metaanalýza a sekvenčná analýza (TSA), ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Pharmaceuticals. Sekvenčná analýza preukázala preukaznú pozitívnu súvislosť medzi ochrannou úlohou suplementácie vitamínu D a prijatím na JIS. Štandardizovaný priemerný rozdiel (95% CI) činil 0,49 (0,34 – 0,72), resp. 0,28 (0,20 – 0,39).

 

Rôzne štúdie vykonané pred pandémiou COVID-19 ukázali, že pacienti, ktorí užívali výživové doplnky s vitamínom D, mali nižšie riziko akútnych respiračných infekcií a v prípade nákazy u nich príznaky trvali kratší čas. Tento vitamín a jeho metabolity majú okrem iného pleiotropné účinky na endotel pri lokálnom i systémovom zápale a pomáhajú organizmus aktívne chrániť pred cievnou dysfunkciou a poškodením tkanív. To má zásadný význam na prevenciu rozvoja syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS) vyvolaného COVID-19. Tento syndróm je v súvislosti s COVID-19 najčastejšou život ohrozujúcou indikáciou na prijatie na JIS.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/1424-8247/16/1/130?s=09

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?