Súvislosť jednotlivých fytosterolov a cholesterolu

Súvislosť jednotlivých fytosterolov a cholesterolu

Spojitosť medzi príjmom fytosterolov a hladinami lipidov skúmali dve prierezové vyšetrenia v rámci prospektívnej kohortovej štúdie CoLaus|PsyCoLaus. Spomínané vyšetrenia hodnotili vzťah medzi sérovými hladinami šiestich fytosterolov (kampesterol, kampestanol, stigmasterol, sitosterol, sitostanol a brassikasterol) a hladinami lipidov (celkový cholesterol, LDL, HDL, triglyceridy, apolipoproteín A-IV a lipoproteín Lp(a)). Vyšetrenia zahŕňali celkovo 1631 účastníkov. Výsledky ukázali, že po multivariabilnom prispôsobení boli všetky fytosteroly pozitívne spojené s hladinou celkového cholesterolu a LDL. Pozitívna súvislosť bola zistená tiež v prípade kampesterolu a sitosterolu a HDL a pri kampesterole a hladínách apolipoproteínu A-IV.

Fytosteroly sú v tukoch rozpustné triterpény, ktoré sa nachádzajú v membránach rastlinných buniek. V tých hrajú štruktúrnu rolu podobne ako cholesterol v živočíšnych bunkách. Ich štruktúra sa od cholesterolu líši len postranným reťazcom s C17. Fytosteroly sú prirodzene obsiahnuté napríklad v rastlinných olejoch a obilninách.

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/16/6/775

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?