Trigonella foenum-graecum – fenugreek

Trigonella foenum-graecum známa pod slovenským názvom senovka grécka je produkt prírody, ktorý napomáha pri zvyšovaní hladiny testosterónu. Prečo a ako? Poďme sa trochu podrobnejšie pozrieť na rozsiahlu štúdiu, ktorá priniesla neuveriteľné výsledky ohromujúce nielen laickú verejnosť, ale aj tú odbornú.

Trigonella foenum-graecum – fenugreek

Čo je senovka grécka?

Najskôr sa ale trochu pozrime na to, čo je to tá senovka grécka vôbec zač? Ide o strukovinu pestovanú predovšetkým na indickom subkontinente. Najmä jej semená sú bohaté na rozpustné vlákna, a preto znamenajú už po stáročia prínos pre zdravie človeka.

Okrem širokého spektra antioxidačných účinkov semien senovky gréckej bol preukázaný aj jej pozitívny vplyv na rôzne zápalové reakcie vrátane diabetu, hypercholesterolémie alebo na žalúdočné vredy.

Senovka grécka je veľmi bohatá na vlákninu

Výskum vplyvu tejto látky prebehol pod dohľadom Inštitucionálnej kontrolnej rady (IRB) a mal ďalšie potrebné regulačné schválenia. Na vysoko validnej vzorke 50 dobrovoľníkov mužského pohlavia vo vekovom rozpätí 35 – 65 rokov bol overovaný vplyv látky po dostatočných 12 týždňov.
V tomto období sa testoval účinok maximálneho množstva 500 mg. Zámerom merania bolo sledovanie hladiny testosterónu, profil a morfológia spermií, libido a sexuálne zdravie všeobecne.
Celý výskum prebiehal v placebom kontrolovanej, dvojito zaslepenej štúdii!

Ohromujúce výsledky výskumu!

-    Hladiny voľného testosterónu boli zlepšené za túto relatívne krátku dobu až o 46 % u 90 % populácie v štúdii.
-    U 85,4 % populácie štúdie došlo dokonca k samotnému zlepšeniu počtu spermií.
-    Morfológia (Vedný odbor biológia, zaoberajúca sa tvarom) spermií sa zlepšila u 14,6 % dobrovoľníkov.
-    Väčšina subjektov zaradených do štúdie preukázala zlepšenie duševnej bdelosti a predovšetkým potom celkovej nálady.
-    Okrem toho sa výrazne zlepšilo kardiovaskulárne zdravie a libido (sexuálna túžba a pohlavný pud)
Vynikajúci výsledok bezpečnostnej stránky výskumu!
V rámci celého výskumu boli vyhodnotené aj rozsiahle bezpečnostné parametre, ktoré obsahovali údaje o chémii krvi. Všetko bolo zaznamenané bez významných zmien u:
-    funkcie lipidov v sére (lipidy sú tuky ďalej sa deliace na cholesterol a triglyceridy)
-    hladiny cholesterolu (cholesterol je vosková látka bez zápachu tvorená v pečeni, ktorá je nevyhnutnou súčasťou bunkových stien a nervov.) Cholesterol pochádza z krmív pre zvieratá, ktoré jeme. Jeho nadmerný výskyt v našej krvi spôsobuje zvýšenie častíc nazývaných LDL (vysvetlené nižšie), alebo tiež „zlý“ cholesterol, zvyšujúci tvorbu povlaku v stenách tepien vedúce k ateroskleróze. 
-    triglyceridov (triglyceridy sa podieľajú na hladine celkového cholesterolu v krvi. V ľudskom tele prenášajú tuky z potravy a zároveň slúžia ako zdroj energie.) 
-    hladiny HDL (HDL je „dobrý“ cholesterol odnášajúci prebytočný cholesterol z buniek do pečene a pôsobí tak proti ateroskleróze.) 
-    a LDL (LDL je naopak „zlý“ cholesterol, ktorý ukladá cholesterol do buniek.) 
-    hemogramu CBC (CBC je kompletný krvný obraz, ktorý počíta bunky tvoriace svoju krv – červené a biele krvinky a krvné doštičky.) 
-    hepatotoxicity (toxické ochorenie pečene, nazývané tiež toxická hepatitída. Môže spôsobiť vážne príznaky alebo poškodenie pečene.)
-    ani nefrotoxicity (toxicita obličiek). 


Celkový výsledok výskumu / štúdie

Táto štúdia preukázala, že nový patentovaný extrakt semien senovky gréckej bohatej na vlákninu (Trigonella foenum-graecum), Furosap (FS), obohatený o 20 % protodioscinového extraktu, je prospešný pri významnom zvýšení hladiny voľného testosterónu, počtu spermií, pohyblivosti spermií, mentálnej bdelosti, nálady, reflexnej erekcie a celkového výkonu u ľudských dobrovoľníkov.

  https://www.webmd.com/diabetes/qa/what-is-cholesterol
  https://www.ikem.cz/cs/cholesterol-a-triglyceridy/a-1990/
  https://www.srdcevkondici.cz/novinky/vysoka-hladina-tuku-v-krvi-vime-ktere-leky-si-s-nimi-poradi-11056
  https://www.srdcevkondici.cz/novinky/vysoka-hladina-tuku-v-krvi-vime-ktere-leky-si-s-nimi-poradi-11056
  https://www.webmd.com/a-to-z-guides/complete-blood-count#1
  http://lekarske.slovniky.cz/pojem/nefrotoxicita
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?