Vápnik pred cvičení zmierňuje kostnú resorpciu

Vápnik pred cvičení zmierňuje kostnú resorpciu

Príjem potravín bohatých na vápnik pred cvičením môže pozitívne ovplyvniť dlhodobé zdravie kostí a znížiť riziko zranení spôsobených ich záťažou. K tomuto záveru dospela štúdia, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Medicine and Science in Sport and Exercise. Strava pred športovým výkonom bohatá na vápnik pomáha stabilizovať ionizované kalcium v sére (iCa) počas tréningu a následne znižuje reakciu parathormónu (PTH) na cvičenie. Práve toto je pravdepodobný mechanizmus, na ktorého základe dochádza k zmierneniu nárastu markerov kostnej resorpcie.

Štúdie naznačujú, že akútne zmeny iCa spojené s cvičením korelujú s kostným obratom (aktivitou dvoch protichodných procesov, ktoré predstavuje kostná resorpcia na jednej strane a kostná novotvorba reprezentovaná aktivitou osteoblastov na strane druhej). Fyzická aktivita bola spojená s poklesom iCa a zvýšením PTH, čo naznačuje, že v snahe stabilizovať zníženie iCa môže dochádzať k regulácii kostnej resorpcie. 

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9770130/

https://www.cskb.cz/wp-content/uploads/2020/07/KBM-2-20-dop-osteo-48.pdf

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?