Vitamín C potlačuje rast nádorov

Vitamín C potlačuje rast nádorov

Vitamín C vo vysokých dávkach potlačuje rast nádorov, a to bez toho, že by výrazne poškodzoval normálne bunky a tkanivá. Pretože pôsobí synergicky s mnohými štandardnými (chemo)terapiami a zmierňuje toxické vedľajšie účinky chemoterapie, je vhodnou adjuvantnou liečbou pri nádorových ochoreniach. Vitamín C má potenciál preprogramovať adaptívnu plasticitu nádorov a ich odolnosť voči liekom, čo ich v konečnom dôsledku robí citlivejšími na ďalšiu protinádorovú liečbu. Na túto skutočnosť upozornil prehľad štúdií k tejto téme, ktorý bol publikovaný v odbornom časopise Cancers.

 

Vitamín C je nevyhnutnou živinou na normálne zachovanie bunkových funkcií, ako sú nervové dráhy, biosyntéza molekúl (napr. kolagénu, noradrenalínu), imunitná signalizácia, remodelácia chromatínu a bunkové delenie. Vo fyziologických koncentráciách pôsobí vitamín C vďaka tomu, že účinne odstraňuje reaktívne formy kyslíka, ako antioxidant. Naopak pri vysokých dávkach (10 až 20 mmol/l) pôsobí ako prooxidant, ktorý vyvoláva oxidačný stres a potlačuje rast nádorov.

 

 

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6694/15/23/5657

 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?