Vitamín K2 chráni pred črevnou dysbiózou

Vitamín K2 chráni pred črevnou dysbiózou

Centrálny nervový systém je prostredníctvom osi črevo – mozog prepojený s črevným mikrobiómom. Táto os hrá zásadnú rolu nielen v oblasti metabolizmu, pri regulácii glukózy a citlivosti na inzulín, ale tiež pri udržiavaní homeostázy CNS, zmenách nálady a modulácii kognitívneho správania. Na rolu vitamínu K2 v kognitívnom poklese spojenom s črevnou dysbiózou sa zamerala štúdia na myšiach publikovaná v odbornom časopise Physiology & Behavior. Podľa záverov spomínanej štúdie môže vitamín K2 znižovať črevné histopatologické zmeny spôsobené užívaním antibiotík a chrániť pred črevnou dysbiózou súvisiacou s poklesom kognitívnych schopností u myší. Podávanie vitamínu K2 viedlo k zlepšeniu expresie špecifických prospešných črevných mikróbov a k zodpovedajúcemu zlepšeniu integrity a funkcie črevnej bariéry, zmierneniu oxidačného stresu a neurozápalu v mozgu a k ochrane mozgových buniek.

Črevná dysbióza bola na účely štúdie u myší vyvolaná podávaním ampicilínu (250 mg/kg dvakrát denne) po dobu 14 dní. Vitamín K2 myši užívali v množstve 0,05 mg/kg po dobu 21 dní, a to s antibiotickou liečbou, alebo bez nej. Pri užívaní antibiotík došlo k zníženiu relatívnej početnosti kultúr Lactobacillus, Bifidobacterium, Firmicutes a Clostridium. Užívanie vitamínu K2 viedlo k obnove ich hladín.  

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938423001774

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?