Vplyv vitamínu E na riziko KVO a úmrtia

Vplyv vitamínu E na riziko KVO a úmrtia

Štúdia ukázala, že vyšší príjem vitamínu E v strave je spojený so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení (KVO) a úmrtia zo všetkých príčin a že strava bohatá na vitamín E tak má potenciálny prínos na podporu kardiovaskulárneho zdravia a zníženie úmrtnosti. Spomínaná štúdia, ktorej cieľom bolo preskúmať súvislosti medzi príjmom vitamínu E v strave a rizikom KVO, kardiovaskulárnou úmrtnosťou a úmrtnosťou zo všetkých príčin na veľkej reprezentatívnej vzorke, analyzovala údaje 39 293 účastníkov Národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES) z rokov 2003 – 2018. V rámci analýzy boli použité vážené logistické modely a Coxova regresia.

 

Vitamín E potenciálne zmierňuje oxidačný stres a poruchy lipidového metabolizmu spojené s neprenosnými chorobami. Ochranné účinky vitamínu E je možné pripísať niekoľkým mechanizmom. Oxidačný stres je už dlho považovaný za faktor, ktorý sa podieľa na patogenézii kardiovaskulárnych ochorení i mnohých ďalších degeneratívnych stavoch. Vitamín E ako silný antioxidant odstraňuje voľné radikály a chráni bunkové membrány pred peroxidáciou lipidov, čím zabraňuje oxidácii lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), čo je kľúčový faktor progresie KVO. Vitamín E tiež pomáha udržiavať normálnu funkciu mitochondrií reguláciou antioxidačných enzýmových systémov, ako je superoxiddismutáza a glutationperoxidáza. Okrem toho vitamín E vykazuje protizápalové vlastnosti a ovplyvňuje metabolizmus cholesterolu.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772487524001053

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa