Výsledky analýzy: Vplyv omega-3 na prevenciu demencie

Výsledky analýzy: Vplyv omega-3 na prevenciu demencie

Vyššia konzumácia rýb a príjem omega-3 viacnenasýtených mastných kyselín je spojené so zníženým rizikom poklesu kognitívnych funkcií, pričom EPA (kyselina eikosapentaénová) a DHA (kyselina dokosahexaénová) znižujú okrem iného aj riziko Alzheimerovej choroby (Alzheimer‘s disease, AD). K tomuto záveru dospela analýza klinických štúdií zaoberajúcich sa omega-3, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise Expert Review of Neurotherapeutics.

Dva aj viac rokov pred nástupom demencie sa zvyšuje hladina prozápalových mediátorov, čo môže ovplyvniť progresiu Alzheimerovej choroby. Suplementácia zameraná na obsah omega-3 môže byť u osôb so zvýšeným rizikom neurodegeneratívnych ochorení alebo v ich skorých štádiách prínosná. Aj keď majú omega-3 zdraviu prospešné účinky, ich príjem je v strave často nedostatočný. Účinnosť suplementácie omega-3 môže byť navyše ovplyvnená aj ďalšími faktormi ako sú životný štýl a genetické predispozície.

 

Zdroje:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14737175.2024.2313547#d1e912

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa