Ženšen a mužská sexuálna dysfunkcia

Ženšen a mužská sexuálna dysfunkcia

Využitie ženšenu je dôležité pre vývoj nových terapeutík a na zvýšenie účinnosti súčasných liečebných stratégií mužských reprodukčných ochorení a porúch. K tomuto záveru dospel komplexný prehľad literatúry venujúcej sa prínosom ženšenu pre mužský reprodukčný systém, ktorý bol publikovaný v odbornom časopise Food Supplements and Biomaterials for Health. Mužská sexuálna dysfunkcia (Male Sexual Dysfunction, MSD) môže mať rôzne príčiny vrátane fyzického starnutia, erektílnej dysfunkcie, predčasnej ejakulácie alebo jej neschopnosti, psychického stresu, sociálnych konfliktov, fajčenia, látok znečisťujúcich životné prostredie, protinádorovej chemoterapie alebo zvyšujúcich sa teplôt súvisiacich s klimatickými zmenami. Pomer neplodnosti mužov je nečakane vysoký a táto situácia sa vo vyspelých krajinách stáva celonárodným problémom.

 

Zdravotné účinky ženšenu boli preukázané v mnohých klinických štúdiách zameriavajúcich sa nielen na afrodiziakálne, ale tiež na protizápalové, protinádorové (pľúca, pečeň, črevá a žalúdok), antidiabetické, kardioprotektívne, gastroprotektívne, antiamnestické a antioxidačné vlastnosti.

 

Zdroje:

https://e-fsbh.org/pdf/10.52361/fsbh.2023.3.e32

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?