Ženšen podporuje aj sexuálne funkcie žien

Ženšen podporuje aj sexuálne funkcie žien

Ženšen môže u žien v období menopauzy a postmenopauzy podporovať sexuálne vzrušenie, zlepšovať sexuálne uspokojenie, zvyšovať túžbu, frekvenciu pohlavných stykov a orgazmu a zmierňovať vaginálnu suchosť. K tomuto záveru dospela metaanalýza zameriavajúca sa na vplyv ženšenu na sexuálne funkcie, ktorá bola publikovaná v odbornom časopise FSBH. Pozitívne účinky boli zaznamenané aj v prípade, že išlo o disfunkciu vyvolanú metadónom. Uvedené výsledky môžu súvisieť s adaptogénnymi, imunomodulačnými, antioxidačnými a kognitívnymi účinkami ženšenu a jeho schopnosťou podieľať sa na regulácii hormónov.

Ženšen je dôležitou zložkou tradičnej čínskej medicíny a už tisíce rokov sa používa okrem iného ako afrodiziakum a na liečbu sexuálnych disfunkcií. Ďalej sú skúmané jeho účinky na kardiovaskulárny, metabolický a nervový systém aj jeho vplyv súvisiaci so zmiernením chronickej únavy.

 

Zdroje:

https://e-fsbh.org/pdf/10.52361/fsbh.2023.3.e32

http://caspjim.com/article-1-3867-en.pdf

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?