Zinok zmierňuje nepriaznivý vplyv diabetu na reprodukciu mužov

Zinok zmierňuje nepriaznivý vplyv diabetu na reprodukciu mužov

Suplementácia zinkom neplodných diabetických mužov znížila deformáciu krčka, hlavičky a bičíka spermií. Suplementácia zinkom je tak účinným doplnkom, ktorý môže vyrovnať nepriaznivý vplyv diabetu na parametre a chromatín spermií a integritu DNA u mužov. K tomuto záveru dospela štúdia zameraná na vplyv príjmu síranu zinočnatého (25 mg perorálne po dobu 64 dní) u mužov s diabetom, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise Journal of Obstetrics and gynekology of India. Podávanie zinku zároveň zlepšilo u mužov-diabetikov pohyblivosť spermií typu A, B a C (p < 0,05) a zmiernilo abnormálnu morfológiu spermií a fragmentáciu DNA.

 

Diabetes mellitus je závažná metabolická porucha, ktorá môže viesť k mnohým komplikáciám, vrátane zmien reprodukčného systému mužov. Dlhodobá hyperglykémia diabetikov vedie k oxidačnému stresu, diabetickej neuropatii a inzulínovej rezistencii, s ktorou súvisí okrem iného riziko zníženej sekrécie testosterónu. Takmer polovica diabetických mužov má zníženú kvalitu spermy a reprodukčnú funkciu.

 

Zdroje:

https://link.springer.com/article/10.1007/s13224-023-01767-7

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0065128122001337

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?