Kúzlo Veľkej noci: odhaľte nórske tradície a tajomstvo veľkonočného zločinu

Kúzlo Veľkej noci: odhaľte nórske tradície a tajomstvo veľkonočného zločinu

3 minúty čítanie 1697
Nina WichmanAutor: Nina Wichman

Marec je tu a na konci mesiaca sme pripravení osláviť Veľkú noc. Týždeň plný tradícií, dobrého jedla, kvalitného času s rodinou a priateľmi a pár dní každodenného stresu. Vedeli ste, že počas Veľkej noci len Nóri zjedia 26 miliónov vajec v priebehu 5 veľkonočných dní? A viete, prečo číta cez Veľkú noc každý Nór kriminálky a sleduje ich v televízii? Prečítajte si viac, aby ste poznali všetky tajomstvá nórskych veľkonočných tradícií.

Základné prvky nórskej veľkonočnej eskapády: 6 vecí, ktoré musíte mať pre radosť z prázdnin.

S príchodom jari do Nórska prichádza aj jedno z najmilovanejších období v roku: Veľká noc. Vďaka jedinečnej zmesi prastarých zvykov a moderných slávností sú nórske veľkonočné oslavy nasiaknuté tradíciou a komunitným duchom. A väčšina Nórov má veľmi špecifické zvyky pre tradičnú, typickú nórsku Veľkú noc:

  1. Užívajú si prázdniny na chate v horách alebo pri mori.
  2. Vydávajú sa na bežky do hôr alebo na prvý výlet loďou, ak sú pri pobreží.
  3. Na Boží hod si dávajú jahňacie mäso s koreňovou zeleninou a omáčkou z červeného vína.
  4. Jedia tony vajec na raňajky a lovia veľkonočného zajačika, ktorý ukradol všetky čokoládové vajíčka a marcipán.
  5. Večer hrajú karty alebo stolové hry.
  6. Čítajú si tradičné veľkonočné kriminálky a sledujú veľa desivých zločinov v televízii.

Rozlúsknite kriminálny prípad Veľkej noci: svojrázna tradícia Nórov:

Zatiaľ čo väčšina sveta hľadá farebné vajíčka, Nóri sa noria do tajov kriminálnych románov alebo dramatických seriálov v televízii. Ako by boli všade počuť intrigy a počas Veľkej noci sa zdá, že každý má v tej či onej podobe spojenie so zločinom. Ale prečo? Vtipná tradícia s veľkonočným zločinom začala už v roku 1924. Tesne pred Veľkou nocou vyšli veľmi úspešné noviny s titulkom: „Bergenská železnica bola dnes v noci vykradnutá“. Mnoho čitateľov to nepochopilo a mysleli si, že ide o skutočný príbeh. Faktom bolo, že to bola len reklama na novú krimi knihu. Dalo by sa povedať, kampaň s veľkým úspechom! Takže to bol začiatok zločineckej tradície počas Veľkej noci a v nasledujúcich rokoch pokračovala tradícia s mnohými ďalšími kriminálnymi knihami a tiež špeciálnymi Veľkonočnými zločinmi v televízii. To je pre severské krajiny zvláštna tradícia a tiež typické nórske „must have“.

Kulinárske tradície – zvláštny mix od čokolády po pečené jahňacie

Ak ide o jedlo, máme tiež určité špecifické zvyky. Na Veľkú noc jeme veselú kombináciu vajec, pripravujeme klobásy na gril, pijeme žltý nealko nápoj s názvom Solo, jeme veľa pomarančov a Kvikk Lunsj – chrumkavú čokoládu a samozrejme – na Veľkú noc jahňací steak. Konkrétne vzaté – reálne spotrebujeme 26 miliónov vajec, 400 ton čokolády Kvikk Lunsj, 20 miliónov pomarančov a 23 miliónov marcipánových figúrok a v neposlednom rade 660 ton jahňacieho mäsa!

Po lyžovaní a love veľkonočného zajačika

Ďalšou typickou tradíciou je párty po celodennom alpskom lyžovaní alebo báječnom dni v horách na bežkách. To znamená hudbu, oslavu a litre piva a pitia. Pre tých, ktorí chcú, zúčastnia sa medzi priateľmi a rodinou lovu

veľkonočného zajačika – to je obľúbená činnosť pre deti. Lov sa často vykonáva vonku v záhrade – hľadajú sa malé čokoládové vajíčka alebo iné bonbóny, ktoré do veľkonočných vajíčok vložíte. Veľmi obľúbená aktivita pre deti všetkých vekových kategórií :)


Odpočítavam veľkonočné prázdniny – ste pripravení?


Veselú Veľkú noc všetkým,


Nina Wichman


Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?