Vitamín C: Prečo je dôležitý pre vaše zdravie a ako pôsobí v tele

Vitamín C: Prečo je dôležitý pre vaše zdravie a ako pôsobí v tele

2 minúty čítanie 1411

Keď sa povie „vitamín C“, väčšina z nás si hneď predstaví pomarančový džús alebo hromadu citrusových plodov. Aj keď je spojenie medzi vitamínom C a ovocím, ako sú pomaranče a citróny, správne, jeho význam pre naše zdravie je oveľa širší. Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je jedným z najdôležitejších živín, ktoré naše telo potrebuje na správnu funkciu.

Čo je to vlastne vitamín C? 

Vitamín C patrí medzi vodou rozpustné vitamíny, čo znamená, že sa rozpúšťa vo vode a neskladuje sa v tele. To znamená, že je potrebné ho pravidelne dodávať potravou či výživovými doplnkami, aby boli jeho hladiny udržiavané na dostatočnej úrovni.

Aké sú hlavné funkcie vitamínu C v našom tele? 

1. Antioxidantná ochrana: Vitamín C je známy svojimi silnými antioxidantnými vlastnosťami. Antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom – nestabilným molekulám, ktoré môžu poškodzovať bunky.

2. Podpora imunitného systému: Vitamín C hrá dôležitú rolu pri podpore imunitného systému. 

3. Tvorba kolagénu: Kolagén je kľúčový pre zdravie kože, väzivových tkanív, kĺbov a kostí. Vitamín C je nevyhnutý na tvorbu kolagénu, čo napomáha udržiavať naše telo pevné a pružné.

4. Podpora nervového systému: Vitamín C je zapojený do tvorby neurotransmiterov – chemických látok, ktoré umožňujú komunikáciu medzi nervovými bunkami. To má vplyv na našu náladu, koncentráciu a celkovú funkciu nervového systému.

5. Asistencia pri vstrebávaní železa: Vitamín C zlepšuje vstrebávanie nehémového železa z rastlinných zdrojov potravy. To môže byť užitočné najmä pre vegetariánov a vegánov, ktorí sa spoliehajú na rastlinnú stravu.

Kde nájdeme vitamín C? 

Vitamín C je bohato zastúpený v rôznych potravinách. Okrem citrusových plodov ho nájdeme aj v paprikách, brokolici, jahodách, kivi, guave, paradajkách a ďalšom ovocí a zelenine. Vďaka moderným stravovacím návykom však môže byť náročné získať dostatočné množstvo vitamínu C len z potravy, a práve tu môžu byť výživové doplnky užitočné.

Vitamín C je kľúčovou živinou, ktorá má široký vplyv na naše zdravie a pohodu. Jeho úloha ako antioxidantu, imunitného podporovateľa, podpornej látky pre kolagén, nervový systém a vstrebávanie železa je neprehliadnuteľná. Aj keď je tak veľmi spájaný s nástupom jesene, kedy obmedzuje užívanie vreckoviek, jeho význam v ľudskom tele je oveľa väčší. Preto by mal byť súčasťou vyváženej stravy či v prípade potreby doplnený formou stravovacích doplnkov.

Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?