Vitamíny skupiny B – poznáte ich všetky? A uhádnete, prečo ich potrebujeme?

Vitamíny skupiny B – poznáte ich všetky? A uhádnete, prečo ich potrebujeme?

2 minúty čítanie 1608

Vedeli ste o tom, že vitamín B nie je len jeden? Pozrite sa na náš stručný prehľad toho, v čom nám Béčka prospievajú a v ktorých potravinách ich hľadať.

Osem Béčok pre naše pokojné nervy

Vitamíny skupiny B majú niektoré znaky spoločné a v iných sa líšia. Všetky ich potrebujeme preto, že priaznivo ovplyvňujú náš nervový systém.

Ďalej sa podieľajú na správnom fungovaní energetického metabolizmu a sú prínosné proti únave a vyčerpaniu. Jednotlivo si o nich povieme viac informácií nižšie: 

Vitamín B1 – tiamín potrebujeme vo zvýšenej dávke v období veľkého náporu alebo stresu. Nájdeme ho v ovsených vločkách, pšeničných klíčkoch alebo kvasniciach. 

Vitamín B2 – riboflavín je potrebný na vývoj mozgu a nervovej sústavy už od detstva. Zaujímavé na ňom je, že sa neničí tepelnou úpravou. Zdroje vitamínu B2 sú napríklad vnútornosti a mäso všeobecne, alebo mliečne výrobky.

Vitamín B3 – niacín hrá zásadnú rolu pre metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín v tele. Opäť ho nájdeme hlavne v živočíšnych produktoch ako je mäso, vajcia a mlieko.

Vitamín B5 – kyselina pantoténová prispieva k zníženiu miery vyčerpania a únavy. Je dôležitá na regeneráciu. Získavame ju napr. zo strukovín a celozrnných potravín.

Vitamín B6 – pyridoxín ocenia športovci alebo ľudia, ktorí vykonávajú fyzicky a duševne namáhavú prácu. Podieľa sa na metabolizme aminokyselín a prispieva k správnemu fungovaniu imunity. V čom sa nachádza vitamín B6? Doprajte si ryby, orechy, strukoviny alebo bravčové mäso.

Vitamín B7 – biotín je vitamínom krásy. Pôsobí priaznivo na kvalitu vlasov, nechtov a pokožky. Zdrojom biotínu sú orechy a semienka, ďalej žĺtka, kvasnice alebo sója.

Vitamín B9 – kyselina listová je veľmi dôležitá pre nastávajúce mamičky. Má vplyv na vývoj nervovej sústavy a mozgu plodu a ženy by ju určite mali dopĺňať. Z potravinových zdrojov sa získava celkom ťažko, nájdeme ju najmä v zelenej listovej zelenine.

Vitamín B12 – kobalamín by mali užívať vegáni a vegetariáni. Nájdeme ho totiž v živočíšnych potravinách. Podieľa sa na delení buniek a tiež tvorbe červených krviniek.

Zaujímavosť: slovo VITAMÍN vzniklo v roku 1912 práve vďaka objavu vitamínu B1 v zrnkách ryže. Z latinských slov Vita – život a Amin sa ujal pojem Vitamín a neskôr sa začal užívať pre ďalšie prospešné látky tohto druhu. 

Naša malá abeceda vitamínov skupiny B vám už určite napovedala, že nám pomáhajú bojovať s únavou a podporujú náš mozog a nervovú sústavu.

Ak cítite, že by ste v tomto ohľade potrebovali trochu povzbudiť, pozrite sa na náš produkt ŽenŠen Energy+, ktorý je ideálnym spojencom proti vyčerpaniu. 

Tento mesiac ho navyše môžete vyskúšať zadarmo. Pre viac informácií kliknite sem.

 

ŽenŠen Energy+

ŽenŠen Energy+ Mesačné balenie

Spojenie 5 000 rokov čínskej histórie využívania koreňa ženšenu s najmodernejšou technológiou. Jedinečný produkt obsahujúci pravý Panax ginseng C. A Meyer, podporí Vaše celkové duševné zdravie a pomôže Vám udržať dostatok energie na každodenné činnosti.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa