Zobraziť kategórie
Kedy je najlepšie užívať výživové doplnky?

Kedy je najlepšie užívať výživové doplnky?

3 minúty čítanie 1013

V minulosti sa odborníci snažili nájsť všeobecné odporúčania, či užívať výživové doplnky ráno, v priebehu dňa, alebo večer. Niektorí poukazovali na to, že počas dňa máme živín dostatok a je potrebné doplniť ich počas spánku. Iní upozorňovali na fakt, že trávenie je v noci pomalšie a vstrebávanie tak môže byť obmedzené. Najnovšie skúsenosti ukazujú, že neexistuje jeden najvhodnejší čas. Užívanie výživových doplnkov by malo vychádzať z toho, ktoré vitamíny a minerálne látky obsahujú, ale aj z dennej rutiny tých, pre ktorých sú určené.

Vstrebateľnosť a účinky. Dve slová určujúce, kedy a ako je najvhodnejšie výživové doplnky užívať. Zatiaľ čo niektoré výživové doplnky je dôležité prijímať nalačno, teda ráno pred raňajkami, iné je nutné doplniť kvôli lepšiemu využitiu organizmom spolu s jedlom. Ak zloženie výživových doplnkov nesúvisí priamo s upokojením organizmu, alebo naopak s jeho povzbudením, je na vás, s ktorým z pravidelných denných jedál ich spojíte. Hlavne vyberte také, pri ktorom nezabudnete a budete mať výživový doplnok poruke.

Horčík: dva účinky, dva spôsoby užívania

Horčík je látka, pri ktorej vhodný čas konzumácie závisí od jeho formy a od toho, čo od neho očakávate. Horčík sa spolupodieľa na mnohých procesoch, ktoré v tele prebiehajú 24 hodín denne. Nároky na jeho príjem sa zvyšujú napríklad v súvislosti s fyzickou a psychickou záťažou, mierou stresu alebo určitými chorobami.

Ak si prajete zaradiť výživový doplnok z dôvodu jeho schopnosti prispievať k zníženiu miery únavy a vyčerpania, majte ho pripravený pred spaním. Ako pomoc pri udržaní energetického metabolizmu a svalovej činnosti môže byť vhodnejšie zaradiť ho ráno a v dopoludňajších hodinách.

Keď musia vitamínom pomôcť tuky

V súvislosti so vstrebávaním vitamínov je nutné pamätať na to, že niektoré vitamíny potrebujú na to, aby ich mohlo naše telo účinne využiť, tuky. Tieto vitamíny sa označujú ako lipofilné (rozpustné v tukoch) a patria medzi ne vitamíny A, D, E a K. Ak obsahujú vaše výživové doplnky práve tieto zložky, nezabudnite ich nielen zapiť, ale tiež zajesť niečím tučným. Bude stačiť hŕstka orechov a semienok, kúsok avokáda alebo pohár mlieka. Oproti tomu vitamíny rozpustné vo vode, teda napríklad vitamíny skupiny B alebo vitamín C, je vhodnejšie ráno nalačno iba zapiť vodou.

Ak jeden vitamín nestačí

Pri niektorých vitamínoch nezáleží iba na spôsobe ich užívania, ale tiež na tom, aby mali všetko, čo na vstrebanie do organizmu potrebujú. Nie je náhoda, že výživové doplnky obsahujú často kombináciu vápnika spolu s vitamínom D, prípadne K. Vstrebávanie vápnika má totiž jeden háčik. Na to, aby sa vápnik dostal do kostí a zubov, teda tam, kde je ho najviac potreba, napomáhajú ďalšie látky. Konkrétne ide o vitamín D3, ktorý prispieva k jeho normálnemu vstrebávaniu, alebo vitamín K. Jedlo navyše môže pomôcť so zmiernením vedľajších účinkov, ako je napríklad reflux kyseliny. Rovnako tak je vhodné užívať spoločne napríklad vitamín D a omega-3, alebo zinok a horčík.

Multivitamíny: ráno chybu neurobíte

Multivitamíny obsahujú široké spektrum zložiek pokrývajúcich všeobecné potreby organizmu, a to vrátane tých, ktoré môžu mať stimulačné účinky alebo ovplyvňovať kvalitu spánku. Preto je vhodnejšie zaradiť ich ráno v priebehu raňajok. To preto, aby bolo podporené vstrebávanie časti vitamínov rozpustných v tukoch. To sa pritom týka aj multivitamínov pre tehotné a dojčiace ženy.






Pridať komentár

Sdílet

Témata článku:

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?