Vitamín E

Vitamín E je dôležitým antioxidantom. Potrebujeme ho na udržanie imunitného systému, ale aj pre dobrý stav pokožky a vlasov. Stretnúť sa môžete aj s jeho ďalším názvom tokoferol.

Vitamín E

Vitamín E je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky nášho tela pred oxidačným stresom. Je to vitamín rozpustný v tukoch a do tukového tkaniva sa tiež ukladá. Oproti vitamínom rozpustným vo vode sa vitamín E z tela vylučuje pomalšie, napriek tomu je dôležitý jeho pravidelný príjem.

Ochrana našej pokožky

Ako antioxidant má vitamín E jednu dôležitú vlastnosť – prispieva k spomaleniu starnutia tým, že chráni bunky nášho tela pred škodlivými vplyvmi. Podieľa sa tiež na hydratácii a celkovej vitalite pokožky.

Vitamín E je teda možné používať zvonku na pleť, ale aj ho dopĺňať vďaka výživovým doplnkom vnútorne. Obe cesty sú skvelou voľbou!

S vitamínom E sa stretávame pomerne bežne aj v zložení mnohých prípravkov – má totiž skvelú schopnosť zabraňovať oxidácii a žltnutiu ako kozmetiky, tak potravinových výrobkov. Je to výborný prírodný konzervant.

Preukázalo sa, že fajčiari trpia nedostatkom vitamínu E viac. Dym je totiž jedna z vecí, pred ktorými vitamín E musia naše bunky chrániť, preto sa ho spotrebuje väčšie množstvo. V žiadnom prípade si však nemôžeme myslieť, že nám fajčenie neškodí, keď budeme mať dostatok tohto vitamínu!

Vitamín E v strave

Rovnako ako u väčšiny ostatných antioxidantov, vitamín E sa nachádza v mnohých farebných druhoch ovocia a zeleniny, ako sú červené papriky, zelená listová zelenina či sušené marhule. Ďalšími bohatými zdrojmi vitamínu E sú rastlinné oleje, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky a otruby, orechy a semená.

V každom prípade hrá úlohu pestrosť a častý príjem týchto potravín. Vitamín E sa ničí tepelnou úpravou, preto myslite na to, že oleje by mali byť spracované za studena, ak nám ide o hodnotný zdroj vitamínu E.

 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa