Omega-3

Telo je závislé na prijímaní omega-3 mastných kyselín z potravy – samo si ich totiž nevyrába. Hlavným zdrojom omega-3 sú tučné morské ryby – losos, sleď, ančovičky, sardinky a makrela.

Omega-3

Esenciálne mastné kyseliny

Môžeme ísť viac do detailov a tieto prospešné kyseliny rozdeliť. Zrejme ste sa už stretli s pojmom EPA, DHA a ALA kyselina. Každá z nich nám prospieva trochu inak.

Omega-3:

  • prispievajú k normálnej funkcii srdca
  • pomáhajú udržiavať normálnu funkciu mozgu a zraku

Omega-3 mastné kyseliny rastlinného pôvodu

Omega-3 z orechov, rastlinných olejov a semienok majú v našom tele veľmi malú vstrebateľnosť. Musí najskôr dôjsť k ich premene a až potom ich organizmus dokáže čiastočne využiť.

Oproti tomu omega-3 obsiahnuté v rybách a morských plodoch majú v tele vysokú vstrebateľnosť. Dokonca sa prišlo na to, že omega-3 z väčších dravých rýb sú kvalitnejšie. Malé morské živočíchy sa živia riasami, ktoré tiež obsahujú omega-3. Tieto malé živočíchy ďalej konzumujú väčšie ryby a koncentrácia omega-3 tak stúpa.

Rýb jeme veľmi málo

Spotreba rybieho mäsa je na Slovensku jedna z najnižších v Európe. Pre dosiahnutie optimálnej hladiny omega-3 by sme mali jesť ryby 3 – 4x týždenne.

Ideálnou cestou, ako doplniť nevyhnutné omega-3, je užívanie rybieho tuku. Ide o úplne prírodné a telu prirodzený produkt, ktorý navyše obsahuje vitamín D pre podporu imunity.

Omega-3 už od detstva

Neexistuje obdobie, kedy by sme nepotrebovali esenciálne mastné kyseliny. Kým v prenatálnom vývoji a v detstve sa podieľajú na vývoji mozgu a nervovej sústavy, v dospelosti ich potrebujeme kvôli srdcu a cievam.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?