Vitamín D

Podpora imunity a silné kosti a zuby – tak by sa dali charakterizovať najdôležitejšie účinky vitamínu D.

Vitamín D

Široké pole pôsobnosti

Určite viete, že stavebnou hmotou našich kostí sú minerály a prevažne vápnik. Vitamín D prispieva k normálnemu príjmu a využitiu vápnika v tele, čo je dôležité pri udržiavaní normálnej štruktúry kostí a zdravých zubov. Spolupracujú tak, že vitamín D pomáha ukladať vápnik do kostí, a nie do cievnych stien, kde by bol nežiadúci. Adekvátny príjem vitamínu D teda prispieva k normálnej hladine vápnika v krvi. Podobne ako s vápnikom spolupracuje vitamín D v tele aj s fosfórom – ďalším dôležitým prvkom.

Nedostatok slnečného svitu

Keď je telo vystavené slnečnému žiareniu, môže si samo produkovať vitamín D v pokožke. Je ale nutné, aby bola odhalená čo najväčšia plocha kože – jednoducho povedané, musí sa opaľovať celé telo. Ale to bohužiaľ robíme len pár dní počas leta. Od jesene do jari nie je na opaľovanie počasie, slnko svieti menšou intenzitou a tiež je viac dní, kedy je zamračené. Odhalené ruky a tvár nestačia na vytvorenie dostatočného množstva vitamínu D.

Problém s vlastnou tvorbou vitamínu D závisí aj na farbe pleti – čím tmavšia pokožka, tým je tvorba vitamínu menšia. A úlohu hrá aj vek – seniori nie sú schopní vytvárať toľko vitamínu D ako mladší ľudia.

Vitamín D je rozpustný v tukoch

Preto veľmi odporúčame užívať ho spoločne s tukom a čo je ideálnejšie – priamo vo forme tuku. Tým máme na mysli rybí tuk, ktorý je prirodzeným zdrojom vitamínu D, ale aj nevyhnutných omega-3 mastných kyselín.

Existuje mnoho ľudí, ktorí majú nedostatok vitamínu D

Všeobecne sa odporúča, aby najmä starší ľudia dostávali výživové doplnky s vitamínom D. Dôvodom je, že produkcia vitamínu u starších ľudí sa s vekom často zhoršuje aj kvôli tomu, že netrávia toľko času na slnku. Od októbra do apríla by však mali vitamín D dopĺňať všetci kvôli posilneniu imunity. Uvádza sa, že až 9 z 10 Slovákov trpí jeho nedostatkom.

Vitamín D na imunitu

To je najdôležitejšia informácia – vitamín D sa podieľa na podpore imunitného systému. Nie je náhodou, že najviac náchylní na prechladnutie sme v zime, kedy máme nedostatok slnka. Telo si nerobí dlhodobé zásoby vitamínu D a nemôžeme sa spoliehať na to, že sme ho počas leta nachytali dosť. Vitamín D by sme rozhodne mali dopĺňať kvôli dobrej obranyschopnosti a kvalite kostí a zubov.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?