Omega-6

Nenasýtené mastné kyseliny omega-6 si organizmus nedokáže sám vytvoriť, avšak v tomto prípade sa nemusíme báť, že by sme ich mali nedostatok.

Omega-6

Dobré na srdce, mozog a oči

Rovnako ako omega-3, 7 a 9 patria do skupiny mastných kyselín, ktoré spájajú priaznivé účinky na srdce, mozog a zrak.

Omega-6 predovšetkým v rastlinných olejoch

Zdrojom omega-6 sú predovšetkým rastlinné oleje – slnečnicový olej, kukuričný olej či sójový olej. A prirodzene ďalšie tučné výrobky rastlinnej ríše ako orechy, semienka, ale aj tučné druhy ovocia a zeleniny. Aj keď hrajú mastné kyseliny omega-6 dôležitú úlohu pre naše zdravie, prijímame ich až 25x viac ako kyselín zo skupiny omega-3.

Dôvodom je to, že bežný jedálny lístok dnes obsahuje mnoho tučných potravín. Predovšetkým ide o vyprážané jedlá, ktoré sú olejmi nasiaknuté, a tým pádom zjeme denne niekoľkonásobnú porciu tukov, ako by sme mali.

Rastlinné oleje si dobre vyberajte

Riešením môže byť nahradenie slnečnicového oleja, ktorý obsahuje omega-6 najviac. Využiť môžeme repkový olej a olivový olej, ktoré majú pomer nenasýtených mastných kyselín priaznivejší. Ideálne je však snažiť sa obmedziť celkový príjem tukov.

Za neznámejšiu omega-6 kyselinu považujeme kyselinu linolovú. Už jej názov napovedá, že v hojnej miere ju nájdeme v ľanovom semienku a oleji. Kyselina linolová prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.

Dôležitý je príjem omega-3

Hoci je zrejmé, že omega-6 prospievajú nášmu zdraviu, nemali by sme to s ich príjmom preháňať, a mali by sme pamätať na dostatočný príjem omega-3, ktorý zabezpečí ich správnu vzájomnú rovnováhu.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?