Vápnik

Minerál pre silné kosti a zuby. Vápnik tvorí ich stavebnú hmotu, ale v našom tele má ešte ďalšie dôležité funkcie.

Vápnik

Väčšina ľudí vie, že vápnik pomáha udržiavať normálnu štruktúru kostí. Vápnik ale tiež hrá ústrednú úlohu v každom pohybe, ktorý vykonávame, pretože vstupuje do buniek a prispieva tak k normálnej funkcii svalov.

Vápnik pomáha udržiavať normálnu štruktúru kostí

Vápnik sa ukladá v kostnej hmote. Ak telo potrebuje viac vápnika, ako prijme v strave, bude ho čerpať práve z kostí. To ale bohužiaľ nie je veľmi dobré, pretože kosti sa tak stávajú krehkejšie.

Ukázalo sa, že kostná hmota, ktorá sa buduje v detstve, je dôležitá aj v neskoršom živote. Vápnik je nevyhnutný pre normálny rast a vývoj kostry u detí, preto je podstatné, aby v tomto období mali dostatok vápnika v jedálničku.

Koľko vápnika máme v tele?

Vápnik je minerál, ktorého máme v tele asi 1 kg.

Vápnik má niekoľko dôležitých funkcií

Vápnik je dôležitý pre funkciu enzýmov. Okrem zachovania normálnej štruktúry kostí a prispievania k normálnej funkcii svalov má minerál aj tieto účinky:

Vápnik prispieva k:

  • normálnemu zrážaniu krvi
  • normálnej premene energie
  • normálnej neurotransmisii
  • podporuje funkciu tráviacich enzýmov
  • zohráva úlohu v procese bunkového delenia a bunkovej špecializácie
  • pomáha udržiavať normálny stav zubov

Kostra sa neustále obnovuje

Kostra sa neustále mení a obnovuje. Počas 7 rokov sa u dospelého človeka obnoví úplne celá kostra. U rastúcich detí je tento proces rýchlejší. Kostra preto neustále potrebuje prísun vápniku, ktorý pomáha udržiavať normálnu štruktúru kostí a je jej stavebnou hmotou.

Vápnik v strave

Vápnik sa nachádza v mliečnych výrobkoch, ale ďalším veľmi zaujímavým zdrojom je rybia kostná múčka. Tu nájdeme nesmierne kvalitný vápnik z morských zdrojov, ktorý má v organizme perfektnú vstrebateľnosť.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?