Vitamín B

Vitamín B nie je iba jeden – existuje celá skupina vitamínov B, pričom každý z nich nám prospieva trochu inak. Zvyčajne ich vo výživových doplnkoch nájdeme spoločne – navzájom sa totiž dopĺňajú a podporujú vo svojich účinkoch. Povedzme si o niektorých z nich :

Vitamín B

 

Vitamín B2 poznáme aj pod názvom Riboflavín. Vo svojej podstate ide o oranžové či žlté prírodné farbivo s hneď niekoľkými zdravotnými benefitmi: ako antioxidant pomáha chrániť bunky nášho tela pred oxidatívnym stresom, ale tiež prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy.

Vitamín B3 má svoj ďalší názov, a to Niacín. Je dôležitý pre normálny stav slizníc a pokožky, a preto sa jeho nedostatok často prejaví práve fliačkami či vyrážkami ako na koži, tak napríklad v ústach. Získať ho môžeme najlepšie z vnútorností (pečene) a mastných rýb. Práve pre peknú pokožku, ktorá dobre odoláva vonkajším vplyvom, je vitamín B3 veľmi dôležitý. Veď koža je ochranný obal nášho tela!

Vitamín B5 alebo kyselina pantoténová, má tak trochu neobvyklý zdroj – kvasnice. Hoci to nie je obľúbená pochúťka mnohých ľudí, kvôli vitamínu B5 by sme si ju mali dopriať. Pomáha totiž v tele syntetizovať vitamín D – základný stavebný kameň našej imunity. Vitamín B5 nám dokazuje, že v našom tele všetko so všetkým súvisí a jednotlivé vitamíny spolupracujú. Mali by sme myslieť na dostatočný príjem celého spektra vitamínov!

Vitamín B6 prispieva k správnej funkcii psychiky a k činnosti nervovej sústavy. Hodí sa nám v prípade, že bývame často vyčerpaní a bez energie – vitamín B6 sa totiž podieľa na znížení miery únavy. Práve nedostatok vitamínov môže často za to, že sa cítime ako bez života. Aj tento druh vitamínu B má svoj ďalší vlastný názov, a to Pyridoxín.

Vitamín B12 má naozaj široké využitie. Môžeme po ňom siahnuť, ak potrebujeme duševnú vzpruhu. Vitamín B12 prispieva k správnej funkcii psychiky a k zníženiu miery vyčerpania, ale okrem toho je veľmi dôležitý aj pre celkové zdravie. Prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a tvorbe červených krviniek.

 

Niečo majú vitamíny skupiny B predsa len spoločné:

Spoločným znakom všetkých typov vitamínu B je podpora energetického metabolizmu, ale súhrnne tiež prospievajú pokožke, slizniciam a nervovej sústave. Ich nedostatok sa prejaví práve v spomínaných oblastiach – sklonom k vyrážkam a nezdravo vyzerajúcej pokožke, zlou kvalitou vlasov a nechtov, ale aj faktom, že drobné odreniny či ranky sa zle a dlho hoja.

Často o spomínaných vitamínoch hovoríme ako o vitamíne B, a ani nevieme, že existuje v toľkých podobách. V každom prípade sa naň môžeme spoľahnúť a mali by sme myslieť na jeho pravidelný príjem.

Zdroje vitamínu B v prírode

Bohaté sú naň celozrnné obilniny a výrobky z nich, a preto je dobré používať pri varení najrôznejšie druhy.

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?