Vitamín K

Vitamín K je rozpustný v tukoch a môžeme ho rozdeliť na vitamín K1 a vitamín K2. Vitamín K2 je obzvlášť dôležitý pre ukladanie vápnika do kostí a môže tak pomôcť udržiavať normálnu štruktúru kostí.

Vitamín K

Dve prírodné formy vitamínu K:

Vitamín K je bežný názov pre dva konkrétne typy:

  • Vitamín K1: sa nachádza v zelených rastlinách, ako je ružičkový kel, brokolica, špenát alebo hlávkový šalát.
  • Vitamín K2: je tvorený baktériami v čreve a nachádza sa v niektorých potravinách, ako sú vnútornosti a vajcia. Natto – fermentované sójové bôby – sú obzvlášť bohaté na vitamín K2.

Ako doplňovať vitamín K?

Pravidelná strava poskytuje telu najviac vitamínu K1. Vitamín K2 sa môže tvoriť v črevách, ale to sa deje v časti čreva, kde sa ho do tela vstrebáva len málo. 

Hladinu vitamínu K2 v tele je teda dobré udržiavať pomocou výživových doplnkov. Príjem vitamínu K1 možno zvýšiť konzumáciou zelenej listovej zeleniny, ako je ružičkový kel, brokolica, špenát, hlávkový šalát a kapusta.

Vitamín K prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi

Vitamín K má najdôležitejšiu funkciu v pečeni, kde sa rýchlo vstrebáva z krvi a aktivuje bielkoviny, ktoré prispievajú k normálnej zrážanlivosti krvi.

Vitamín K pomáha udržiavať normálnu štruktúru kostí

Kostné tkanivo obsahuje proteíny, ktoré sú aktivované práve vitamínom K. Tieto proteíny sú dôležité pre kostru tým, že ovplyvňujú mineralizáciu kostného tkaniva. Vitamín K2 aktivuje v kostre bielkovinu zvanú osteokalcín. 

Keď je osteokalcín aktivovaný, viaže vápnik na kostnú hmotu a zachováva tak jej štruktúru. Pre zachovanie štruktúry kostí je dôležité dodať telu okrem vápnika tiež vitamín K2.

 

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?