Vplyv vitamínu E na riziko KVO a celkovú mortalitu

Vplyv vitamínu E na riziko KVO a celkovú mortalitu

Vyšší príjem vitamínu E v strave súvisí so znížením rizika kardiovaskulárnych ochorení a celkovej mortality. Tieto zistenia naznačujú potenciálny prínos stravy bohatej na vitamín E pre podporu kardiovaskulárneho zdravia a zníženia mortality. K tomuto výsledku dospela kontrolovaná, dvojito zaslepená randomizovaná štúdia, ktorej výsledky boli publikované v odbornom časopise International Journal of Cardiology, Cardiovascular Risk and Prevention. V rámci štúdie bolo analyzovaných takmer 40 000 účastníkov prieskumu NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey). Výsledky zahŕňali incidencie kardiovaskulárnych ochorení (KVO), mortalitu na KVO a celkovú mortalitu.


Zo štúdie vyplýva aj to, že v porovnaní s osobami v najnižšom kvartile príjmu vitamínu E, boli účastníci s vyšším príjmom tohto vitamínu všeobecne mladší, mali vyššie vzdelanie a vyšší rodinný príjem, častejšie išlo o mužov, nefajčiarov a ľudí užívajúcich výživové doplnky. Zo zdravotného hľadiska mali tí s vyšším príjmom vitamínu E zároveň nižšie BMI, hladinu cholesterolu v sére a nižší výskyt hypertenzie i diabetu.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772487524001053

 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa

Vážení zákazníci, vzhľadom na veľké vyťaženie dopravcov sme schopní zaručiť dodanie našich produktov do Vianoc pri objednávkach do 17. 12.
Ďakujeme za pochopenie a prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a šťastný Nový rok.