Tkanivo prostaty akumuluje až 10-krát viac zinku ako iné bunky

Tkanivo prostaty akumuluje až 10-krát viac zinku ako iné bunky

Zinok je prvok, ktorý sa podieľa na regulácii imunitného systému, génovej expresii, energetickom metabolizme či prenose signálov a má aj ďalšie štrukturálne funkcie. Tkanivo prostaty akumuluje najväčšie množstvo iónov zinku, až 10-krát viac ako ostatné bunky. Nedostatok zinku alebo jeho výrazné zníženie odborníci nepriamo spájajú okrem iného s rakovinou prostaty (PCa). Hoci podľa súhrnného článku uverejneného v časopise Nutriens táto téma ešte nebola dostatočne preskúmaná, doteraz vykonané štúdie naznačujú, že príčinou nižších hladín zinku pri rakovine prostaty je dysregulácia transportných proteínov zinku (najmä ZnT a ZIP), metalothioneínu (MT) a transkripčných faktorov (napr. RREB-1, ras responsive element binding protein-1).

Podľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Českej republiky (ÚZIŠ) bola rakovina prostaty v roku 2018 jedným z najčastejších zhubných nádorov u mužov v Českej republike. Ročne sa diagnostikuje približne 7 500 prípadov, čo predstavuje 25 % všetkých novodiagnostikovaných prípadov rakoviny u mužov.

 

Zdroje:
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1403/htm
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/1867/htm
https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2010-8/zinek-a-jeho-vztah-k-nadorum-prostaty-32567
https://www.uzis.cz/index.php?pg=aktuality&aid=8466
 

Späť do odbornej sekcie
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa