Ženské srdce bije rýchlejšie než mužské. Čo ďalšie ste o ňom ešte nevedeli?

Ženské srdce bije rýchlejšie než mužské. Čo ďalšie ste o ňom ešte nevedeli?

2 minúty čítanie 3258

Udržať si zdravé srdce sa môže zdať na prvý pohľad jednoduché. Prečítajte si naše tipy a zaujímavosti o našom najdôležitejšom orgáne.

Ženám bije srdce rýchlejšie, aj keď je menšie

Priemerne asi o 50 g. Záleží to samozrejme na mnohých faktoroch, ale je veľké približne ako naša päsť. Siene a komory pracujú v neutíchajúcom kolobehu na tom, aby transportovali okysličenú krv do všetkých častí tela, a aby sa odtiaľ dostala odkysličená krv do pľúc, kde naberie znova kyslík. Celý objem krvi, teda asi 4 – 6 l, sa prečerpá počas jednej minúty. 

Viete si predstaviť, že srdce veľryby váži až 180 kg? A napriek tomu vie to ľudské vyvinúť takú silu, ktorá by mohla poháňať kamión. 

Od roku 1984 vieme transplantovať srdce

Prvá úspešná transplantácia u nás prebehla v IKEMe. Od tej doby sa počet transplantácií zvyšuje a vlani sa jej dočkali desiatky pacientov. Pre zaujímavosť, náklady na taký úkon sa za celý rok vyšplhajú až na stovky miliónov korún. 

Napriek tomu, že je medicína tak ďaleko, že dokáže vybrať z ľudského tela ten najdôležitejší orgán a nahradiť ho zdravým, ako ľudia sme sa bohužiaľ veľmi nepoučili a o svoje srdcia sa nestaráme tak, ako by si zaslúžili. 

Kroky k zdravému srdcu

Najviac môžeme ovplyvniť stravou. Je to niečo, čo do svojho tela dávame niekoľkokrát denne. Predstavte si jedlo ako palivo a výživu. Do svojho nového auta by ste asi tiež nenatankovali nekvalitný benzín, a s telom je to podobné! Snažte sa jesť čo najviac čerstvej zeleniny, šetrite s cukrami, soľou a tukmi a ako výživu doprajte svojmu srdiečku omega-3.

Hýbte sa. Fyzická aktivita je prevenciou vysokého tlaku, cholesterolu a mnohých chorôb. Pohyb nemusí stáť ani korunu a ako bonus bude dobrá nálada. A učte pohybu na čerstvom vzduchu aj svoje deti!

Prestaňte s fajčením. Je to ohromne ťažké, ale z tohto boja vždy vyjdete ako víťaz. Začnite tým, že každá nevyfajčená cigareta sa počíta. Dym z dvadsiatich cigariet denne znamená 2× vyššie riziko infarktu než u nefajčiarov. 

Máte ďalšie nápady? Napíšte nám komentár, čo robíte pre svoje srdce vy!

CholestControl

CholestControl Mesačné balenie

Moderný doplnok stravy vyrobený podľa nórskej receptúry. Jeho ingrediencie boli starostlivo vybrané, aby podporovali stabilnú hladinu cholesterolu v krvi. S cholesterolom má totiž podľa prieskumov problém 7 z 10 ľudí. Je prospešný pre zdravú funkciu srdca a cirkuláciu krvi.

Vaše komentáre

Maria Auxtova

Je dobré vedieť čo najviac o našom srdiečku. U mňa rezonuje v prvom rade pohyb. Nie som najmladšia a preto moja priorita je v prvom rade ten. Potom práce na záhradke, kde nachádzam pokoj a pozitívne myslenie, ktoré je tiež myslím si dôležité pre naše srdce. Na cvičenie sa dosť ťažko viem donútiť. Prajem pekný deň.

Lubomír

Okrem pravidelného pohybu / rozcvička / aj otužovanie - ráno po sprche studená sprcha a cez deň prechádzka v prírode. Večer ľahká rozcvička na vzduchu . + to čo bolo v Vašom texte uvedené

Jozef

Dobre je si dať pálivé nemusí byt jedlo stačí napriklad Kajenské korenie zmiešať vo vode. Lepšie prekrvenie a spevňuje cievy

Pridať komentár

Sdílet
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa