Hladovaním neschudnete. Ako vyzerá zdravá diéta?

Hladovaním neschudnete. Ako vyzerá zdravá diéta?

2 minúty čítanie 3040

Zažili ste dni plné obžerstva? Neobviňujte sa z niečoho, čo nemôžete zmeniť, a vložte svoju energiu do zdravej stravy. Poradíme vám, čo by ste nemali vynechať, aby ste si udržali štíhlu postavu bez toho, aby ste hladovali.

Znížte množstvo nezdravých potravín

Dlhodobo udržateľná strava by nemala zakazovať žiadne skupiny potravín. Nejde o to, či ste na Vianoce mali tanier cukroviniek. Dôležitejšie je, ako sa stravujete v priebehu roka. Prakticky akékoľvek jedlo je prijateľné, ak ho zjete primerané množstvo.

Napriek tomu je dobré v jedálničku maximálne obmedziť niekoľko vecí: vyprážané jedlá, sladké mastné pečivo (šišky, sušienky s krémom, koláče...), údeniny (okrem vysokého množstva tuku obsahujú aj príliš veľa soli) a živočíšne tuky. Ide o rýchle občerstvenie a polotovary.

Namiesto toho sa pokúste zásobiť chladničku a špajzu rýchlymi a zdravšími alternatívami, ako sú trvanlivé nátierky zo strukovín, konzervované ryby alebo tvaroh, ktoré môžete ochutiť na sladko aj na slano.

Ste hladní? Dajte si viac vlákniny 

Vláknina je svojím zložením sacharid. Avšak už viete, že nie je cukor ako cukor. Tento je zdraviu prospešný – na jednej strane v žalúdku napučiava, zaplní ho a my máme pocit sýtosti, a na druhej strane je dôležitou potravou pre priateľské baktérie v našom tráviacom trakte. 

Keď máme dostatok vlákniny, nie sme hladní a nemáme nafúknuté brucho, pretože sme nášmu mikrobiómu dodali živiny. Počuli ste už o vláknine glukomanán?

Kde nájsť vlákninu? Napríklad v ovsených vločkách na raňajky, v ovocí a zelenine (väčšinou v šupke) alebo v celozrnných produktoch. Vymeňte biele rožky za ražný chlieb alebo nahraďte časť múky v bábovke pohánkou. 

Dodržujte zdravý tanier 

Je to jednoduchá pomôcka, ktorá aj laikovi dokáže povedať, či je jeho obed alebo večera optimálna. Tanier si rozdeľte približne na tretiny. Prvý by mal obsahovať zeleninu a ovocie. Ideálne čerstvé alebo dusené. Druhú tretinu tvoria bielkoviny – mäso, vnútornosti, ryby, ale tiež vajíčka alebo mliečne produkty. Posledná tretina patrí prílohám. Kedysi sa predpokladalo, že prílohy nepatria do redukčnej diéty, ale to je dávno vyvrátený mýtus.

Kvalitná príloha, ktorá obsahuje dostatok vlákniny a komplexných sacharidov zasýti na dlhší čas a pocit hladu nenastane. Doprajte si celozrnné obilniny, zemiaky, hnedú ryžu alebo strukoviny.

 

ReduXin

ReduXin Špeciálna ponuka 1+1

Produkt založený na glukomanane, jedinej zložke schválenej zdravotnými inštitúciami pre účinné chudnutie. Glukomanan je vláknina, ktorá zaplní Váš žalúdok a zanechá tak menej miesta na jedlo. Ide o jedinú látku certifikovanú EÚ, ktorá preukázateľne redukuje telesnú váhu.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa