Zobraziť kategórie
Ako udržať zdravé kĺby?

Ako udržať zdravé kĺby?

3 minúty čítanie 1486

Bolesť kĺbov nie je už dávno "výsadou" seniorov. Táto nepríjemnosť postihuje už strednú generáciu a výnimkou nie je ani výskyt u mládeže. Ak už nie je príliš neskoro, je lepšie týmto kĺbovým ťažkostiam predchádzať. A čomu je dokonca dobré sa vyhnúť veľkým oblúkom? V nasledujúcich riadkoch Vám odhalíme všetko potrebné.

Genetika alebo fyzická zátaž?

Asi Vás neprekvapí skutočnosť, že niektorí z nás máme proste smolu. Vytiahli sme si totiž tzv. krátku zápalku a dedíme svoje trápenia po predkoch. Existujú rozhodne príjemnejšie dedičstvá, ale na druhú stranu je dobré, keď niečo také vieme dopredu. Keď máme k niečomu predispozíciu, môžeme sa čohokoľvek vyvarovať, alebo sa jednoducho môžeme na svoj problém naopak zamerať a pokúsiť sa ho riešiť. Toto dedičstvo sa najviac objavuje u artritídy.

Artróza je naopak vecou vysokého opotrebovania chrupaviek, ktorou v súčasnosti trpí viac ako pätina obyvateľov SR. Strašidelné číslo, že? Pozrieme sa teda aj na to, ako prispôsobiť jedálniček tomu, aby sme si skôr pomáhali, než si napríklad nevedome ešte viac ubližovali.


Čo presne je pre nás nevhodné? 

Keď Vám povieme, že pohyb, rozhodne o ňom nehovoríme na všeobecnej rovine. Pohyb je totiž naopak veľmi dôležitý. Len existuje pohyb, ktorý nášmu pohybovému aparátu napomáha, pretože ho neopotrebováva v neprimeranej miere.

Keď Vám napíšeme o plávaní, alebo inom pohybe vo vode, nebude to pre Vás žiadna novinka. Napriek tomu niektorí z nás opakujeme chyby, ktorými si ubližujeme, a práve preto si túto skutočnosť pripomíname.

A čo je teda pohyb, ktorý pre nás znamená vysoké zaťaženie? Napríklad toľko populárny futbal, tenis a v podstate všetky športy, pri ktorých dochádza k nárazovému zaťaženiu. Teda aj squash, ale pre niekoho prekvapivo i volejbal.

Čo naozaj nepomáha

Jesť gumové medvedíky v nádeji, že si vyriešite svoje trápenia s kolenami, to naozaj nie je správna cesta. Rovnako tak nás nezachráni skonzumovať denne pol kila tlačenky. Aj keď je pravda, že kolagén obsahujú. Ale medvedíky sa môžu navyše "pochváliť" poctivou porciou cukru, ktorý až sa premení na tuk, predstavuje ďalšie zlo pre Vaše zdravie v podobe nadváhy. Možno Vás ale prekvapíme, že pomôcť môže napríklad aj vhodná obuv.

Naopak Vás neprekvapím potrebou vyváženej stravy bohatej na minerály a vitamíny. Obilniny, strukoviny, čerstvé ovocie, zelenina, mäso,ryby, mliečne výrobky. Teda nič, čo by ste počuli prvýkrát. Niektorí by sme ale snáď prvýkrát mohli poslúchnuť potrebu nášho tela skôr, než začne nariekať bolesťou.

Sväté desatoro

Teda sväté v tom zmysle, že by sme sa mali držať niektorých rád, aby sme svoj zdravotný stav zlepšili, alebo ho aspoň nezhoršovali. Pre tvorbu kolagénu je dôležitý horčík, ktorý získate konzumáciou banánov, celozrnného pečiva, mandlí a pod. Nezabudnite na prísun vápnika, či už prirodzenou formou, alebo v podobe potravinových doplnkov. Jedným z najvhodnejších je napríklad rybia múčka z lososov. Je totiž pre naše telo najprirodzenejšia. K tomu vitamín D, ktorý Vám zaručí ukladanie vápnika do kostí. Je teda vhodné konzumovať oboje. Korunovať to môžete príjmom glukosamínu a vitamínom C, ktorý pomáha udržať tvorbu kolagénu pre zdravú funkciu kĺbových chrupaviek.

Vaše komentáre

Andrea Kubištová

Chcem sa dozvediet viac.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?