Čo je vlastne vitamín C? A aké jeho množstvo je vhodné?

Čo je vlastne vitamín C? A aké jeho množstvo je vhodné?

3 minúty čítanie 1678

Keď sa vás niekto spýta na to, aký poznáte vitamín, ako prvý iste vyslovíte vitamín C! Viete ale, čo vlastne vitamín C je? A koľko ho máte brať? A kde je hranica, ktorú neradno prekročiť?

Čo je vitamín C?


 Vitamín C je dôležitým vitamínom a antioxidantom, ktorý telo používa, aby Vás udržiavalo silné a predovšetkým zdravé. Možno sa Vám to bude zdať prekvapivé, ale Vitamín C užíva telo pre udržanie zdravých kostí, svalov a krvných ciev. Áno, práve vitamín C hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu, kedy telu pomáha vstrebávať železo. 


Kde sa nachádza vitamín C?

Jeho prirodzený výskyt je v zelenine a ovocí. Najviac je zastúpený v pomarančoch a iných citrusových plodoch. Ak konzumácia práve spomínaných potravín chýba na Vašom jedálničku, existuje pre vás tento kľúčový vitamín C v známej alternatívnej forme ako doplnok stravy, v tabletách. Keď budete ale vyberať, čiňte tak starostlivo. Výskumy jasne dokazujú, že Ester-C je oveľa účinnejší ako ostatné formy vitamínu C, ktoré už pár hodín po užití z tela vyprchajú. Vitamín C s "formulou" Ester-C od NaturaMed je ľahko vstrebateľný až 24 hodín. A na rozdiel od iných foriem vitamínu C, Ester-C nedráždi žalúdok.

Zabraňuje vitamín C prechladnutiu?

Vitamín C bol študovaný po mnoho rokov ako možná liečba prechladnutia alebo ako spôsob, ako prechladnutiu aspoň zabrániť. Hoci nálezy boli nekonzistentné, väčšina odborníkov súhlasí s tým, že vysoké dávky vitamínu C (2-3 gramy denne) skracujú trvanie symptómov prechladnutia o celý jeden deň.

Je bezpečné užívať doplnky vitamínu C?

Pre telo je samozrejme najprirodzenejšia cesta vo forme potravinových zdrojov, teda v úvode spomínaných citrusov. Všeobecne je ale vitamín C bezpečný aj pri užívaní vo forme potravinových doplnkov. Jeho odporúčaná denná dávka je cca 80 mg pre mužov a 75 mg pre ženy. Vysoké dávky vitamínu C (nad 2 000 miligramov denne u dospelých) môže spôsobiť obličkové kamene, nevoľnosť a hnačka.

 

 

Pridať komentár

Sdílet
On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?