Kĺby, šľachy, chrupavky: viete sa o ne dobre postarať?

Kĺby, šľachy, chrupavky: viete sa o ne dobre postarať?

2 minúty čítanie 1715

Časti nášho tela, ktoré nevidíme a napriek tomu by to bez nich nešlo. Viete, ako sa zapájajú do fungovania pohybového aparátu a ktoré živiny potrebujú zo všetkého najviac?

Nenápadní spojenci – doslova

Pohybový aparát je tvorený mnohými štruktúrami. Tými hlavnými sú kosti, na ktoré sa upínajú svaly. A priamo tu hrajú dôležitú rolu šľachy. Je to väzivové zakončenie svalu, ktorý ho pripája na kosť. Šľachy sú belavé, pružné, ale veľmi pevné. 

To samo o sebe na pohyb nestačí. Na ten je potrebný kĺb – aby sme mohli ohýbať končatiny, alebo napríklad chrbticu. Kĺb sa skladá z hlavice a jamky, ktoré spája chrupavka. Vďaka nej sa o seba netrú a pohyb je plynulý. Rozpoznávame hneď niekoľko typov kĺbového spojenia podľa toho, kde sa nachádza.

Vedeli ste, že napr. čapový kĺb nám umožňuje otáčať hlavu zo strany na stranu? 

Kvalitná výživa? Stále populárnejší kolagén

Je to látka, ktorá je ľudskému telu vlastná – vie si ju totiž vyrobiť samo. V určitom veku ale táto schopnosť začne klesať a kolagénu má náš organizmus k dispozícii menej, napriek tomu, že by ho s pribúdajúcim vekom potreboval skôr viac. Existuje niekoľko typov kolagénu a pre pohybový aparát je najlepší kolagén typu 2

Kolagén typu 2 sa ukladá do chrupaviek a pomáha im udržať si svoju pružnosť a odolnosť. Je však súčasťou aj iných tkanív v tele. Tvorbe kolagénu pomáha aj dostatočný príjem vitamínu C.

Pohyb? To je tá najdôležitejšia ingrediencia!

Už dlho sa pozeráte po niečom, čo by prospelo vášmu pohybovému aparátu a nie a nie to nájsť? A nezabudli ste na aktívny pohyb

Existuje mnoho prospešných živín, lenže bez pravidelnej fyzickej aktivity to nepôjde. Rozumná záťaž pomáha udržiavať naše telo v kondícii. Určite poznáte ten pocit, že keď týždeň napr. kvôli nachladnutiu nevyleziete z postele, pripadáte si potom o pár rokov starší. Svaly sú stuhnuté a končatiny nemotorné. Tomu pomáha pravidelná aktivita predchádzať. 

TIP: vyskúšajte na mesiac zadarmo výživový doplnok na kĺby Movisan Kolagen II . Kliknite sem a objednajte si balenie len za poštovné a balné.

Movisan Kolagen II

Movisan Kolagen II Mesačné balenie

Výživový doplnok pre zdravé kĺby a chrupavky obsahujúce látky, ktoré dodajú pohybovému aparátu všetko, čo potrebuje. Obsahuje unikátny natívny kolagén typu II z morských zdrojov značky CalGo, ktorý vyniká väčšou vstrebateľnosťou v tele.

Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa
image/svg+xml ?