Kliešťová sezóna je tento rok dlhšia. Viete ho správne vytiahnuť? A ako sa pozná nákaza?

Kliešťová sezóna je tento rok dlhšia. Viete ho správne vytiahnuť? A ako sa pozná nákaza?

3 minúty čítanie 2646
Autor: Lenka Zajíčková

Rok čo rok sa predlžuje obdobie, keď sú kliešte aktívne. Každý z nás by mal preto bezpečne vedieť, ako ho správne vytiahnuť, čo sledovať na mieste hryznutia, aj ako sa pred nimi chrániť.

Prečo je kliešťov čím ďalej viac?

Hlavným faktorom je otepľovanie planéty. Pamätáte sa, ako vyzeral apríl alebo október, keď ste boli malí? Často sa totiž stále objavoval mráz, alebo dokonca snežilo. Rozhodne sme sa nestretávali s teplotami okolo 20 stupňov, ktoré sú teraz bežné. Jar a jeseň možno časom skoro vymizne a my budeme poznať hlavne leto a zimu, pričom letné obdobie sa bude stále predlžovať.

Na to reaguje aj príroda. V prípade kliešťov to znamená, že majú čím ďalej dlhšie obdobie na to sa rozmnožovať a byť aktívni.

Čo znamená pojem Aktivita kliešťov? Je to podiel jedincov, ktorí sú v danej chvíli schopní napadnúť a prípadne nakaziť vybranú korisť. Aktivita sa dôkladne sleduje a dvakrát týždenne sa aktualizuje napr. na www.kliste.cz.

Rozlišujeme 5 stupňov aktivity kliešťov a veľakrát sa o súčasnej situácii dozviete aj z predpovede počasia. V našej krajine platia prakticky po celé leto stále vyššie stupne aktivity. 

Kam teda nechodiť a prečo je dôležitý repelent?

Vždy je užitočné sledovať mapu aktivity kliešťov, kde sa dozviete, ako je na tom vaša lokalita. Platia ale všeobecné pravidlá, ktoré sú často aj plné mýtov:

Kliešte na nás neskáču zo stromov. V lese ich chytíte kvôli vysokému porastu, ale nie z výšky. Kliešte nelietajú (veľmi podobná je im ale okrídlená a nesmierne protivná kuklorodka).

Na pozore sa majte najmä v nepokosenej tráve a to tak na lúke, ako aj v parku alebo záhrade. Zaujímavé dáta ukazuje napríklad pražský Petřín – človek by si myslel, že v takom veľkom meste kliešťa nechytí. Pritom dáta opakovane ukazujú, že kliešťov infikovaných boreliózou je tu niekedy až 30 %. 

Skôr než v ihličnatom lese sú v tom listnatom. Majú radi krajné časti porastu, blízkosť vodných tokov a vlhkejšiu klímu. Naopak nebývajú tam, kde je piesčité a kamenisté podložie.

Repelent majte stále poruke

V aute, v košíku do lesa, v cyklotaške aj na skrinke na topánky. Repelent je účinnou prevenciou! Nie je to len voňavá voda, obsahuje látky, ktoré hmyzu napovedia, že nie je dobrý nápad prisať sa na vás. Preto hrá rolu aj to, aby ste aplikáciu pravidelne opakovali, nastriekali sa dostatočne (nielen topánky) a aby ste používali správny produkt. Napr. repelentné náramky sú fajn doplnkom, ale pôsobia veľmi obmedzene. 

Vhodné je nosiť aj dlhé nohavice a rukávy a voliť svetlé farby, aby ste kliešťa objavili čo najskôr. 

Prečo hrá takú zásadnú rolu čas?

Keď kliešťa odstránite do 2 hodín, asi sa nenakazíte

Štatistika hovorí, že ak sa vám podarí kliešťa zlikvidovať do 120 minút od jeho prisatia, je dosť veľká pravdepodobnosť, že nestihne odovzdať nákazu. Preto nečakajte, až sa vrátite z výletu domov a konajte hneď, keď ho objavíte:

  • Použite pinzetu, vatovú tyčinku, kartu na kliešťov alebo čokoľvek máte osvedčené. Ukazuje sa, že spôsob odstránenia nehrá takú rolu. Oveľa dôležitejší je práve čas!
  • Je dobré nepoužívať oleje, masti alebo mydlá – stále sa nevie určite, do akej miery je rizikové prípadné zvracanie nakazeného kliešťa (a či to vôbec dokáže). 
  • Miesto hryznutia vydezinfikujte a dátum si napíšte do kalendára alebo mobilu! Nasledujúce 2 – 4 týždne sa sledujte a pamätajte na to, že zdravotné problémy môžu s kliešťom súvisieť.
  • Kliešťa ideálne spáľte. V tejto chvíli nie je dôvod posielať ho na rozbor, tak rýchlo sa aj tak prípadnú diagnózu nedozviete. Ale ak by ste na tom trvali, pre samoplatcov táto možnosť v hodnote asi 6 000 Kč existuje.

Kliešť prenáša viac než boreliózu

A zároveň tieto choroby môžete chytiť aj od iného hmyzu. 

Lymská borelióza je problematická choroba. Ľahko je možné ju zameniť a nie je proti nej očkovanie. Zároveň je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že sa ňou nakazíte. Obvykle ju prináša až tretina kliešťov (záleží na lokalite i aktuálnej situácii). Prejavuje sa celkom nenápadne – bolesti kĺbov, únava, teploty, ale aj opuchy a zápaly. Pri borelióze platí to, že nás upozorní červená škvrna na mieste hryznutia. Pozor! Škvrna má biely stred a preto si ju nepomýľte s bežným začervenaním. Lenže necelá polovica nakazených vstúpi rovno do druhej fázy prejavov, a škvrna je veľmi nepatrná alebo žiadna. Bohužiaľ je časté aj to, že následky boreliózy sú nesmierne zdĺhavé a pacienti trpia problémami aj mesiace potom. 

Kliešťová encefalitída je ešte vážnejšia. Aspoň proti nej existuje očkovanie a tiež ju prenáša asi 2 % kliešťov. Ide o zápal mozgu či zápal mozgových blán s inkubačnou lehotou cca 2 týždne. Príznaky sa podobajú pravej chrípke a celkom typické je, že potom na pár dní vymiznú. To je zradná doba, pretože potom sa prejaví choroba znova a už v plnej sile. 

Od kliešťov sa môžeme nakaziť tiež anaplazmózou, tularémiou alebo babesiózou. A nielen my – kliešte sú rovnako nebezpečné aj pre zvieratá, chráňme teda aj našich maznáčikov.

Tip: trávite dovolenku na horskom vidieku a lákajú vás domáce mliečne produkty? Rozhodne sa vyvarujte tých z nepasterizovaného mlieka! Žinčica, surové mlieko a syry z neho vyrobené môžu byť okrem iného aj zdrojom kliešťovej encefalitídy, nákaza sa totiž touto cestou prenáša aj z ovce alebo kravy, ktorú napadol kliešť.

Zhrnutie a tipy pre bezpečnejšie leto

Určite nie je v poriadku nechať sa ovládať strachom a celé leto nevyraziť do prírody. Naproti tomu je ale veľmi múdre chrániť sa. Možnosti sú tieto:

  1. Nechajte sa očkovať proti kliešťovke a sledujte mapu aktivity kliešťov.
  2. Vždy používajte v prírode repelent pre seba i svojich psov.
  3. Keď kliešťa chytíte, okamžite ho vytiahnite a sledujte miesto hryznutia najmenej 2 týždne.
  4. Ak sa kliešte objavujú vo veľkej miere aj vo vašej záhrade, zvážte špeciálny postrek trávnika.



Zdroje:


www.kliste.cz


https://info.chmi.cz/bio/mapy.php?type=kliste



Pridať komentár

Sdílet

Mohlo by vás zaujímať

On-line poradňa
MUDr. Iveta Plšeková
MUDr. Iveta Plšeková
Obvodná lekárka v Petržalke

Chcete sa opýtať na naše doplnky stravy a ich užívanie, opýtajte sa v online poradni našich odborníkov z pohodlia domova.

On-line poradňa